EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
загальна коморбідність загальна коморбідність
загальна коморбідність загальна коморбідність

Що нового?

Зниження рівня 25(OH)D у сироватці крові до значень < 30 нмоль/л є важливим фактором ризику розвитку динапенії.

Згідно з результатами недавнього дослідження, опублікованими в журналі Calcified Tissue International, особи похилого віку з рівнем 25(OH)D у сироватці крові < 30 нмоль/л схильні до більш високого ризику вікового зниження нервово-м'язової сили (динапенії) в порівнянні з особами з рівнем 25(OH) D у сироватці крові ≥ 30 нмоль/л. У осіб без остеопорозу та осіб, які не одержують вітамін D, поріг ризику ще вищий і становить ≤ 50 нмоль/л.

Мета дослідження полягала у визначенні того, чи є недостатність та дефіцит 25(OH)D у сироватці крові факторами ризику розвитку динапенії у осіб віком ≥ 50 років та чи викликає наявність остеопорозу чи прийом вітаміну D зміну цих взаємозв'язків. У рамках дослідження 3205 добровольців, які брали участь в англійському поздовжньому дослідженні старіння (English Longitudinal Study of Ageing, ELSA), без динапенії на початковому рівні включили до програми спостереження тривалістю 4 роки. На початковому рівні у пацієнтів оцінювали рівні 25(OH)D (маркера вітаміну D) у сироватці крові, і на підставі отриманих результатів їх розподіляли у групи з достатнім рівнем (> 50 нмоль/л), недостатнім рівнем (≥ 30 та ≤ 50 нмоль) /л) або дефіцитом (< 30 нмоль/л) вітаміну D.

Наприкінці спостереження тривалістю 4 роки частоту розвитку динапенії визначали за силою захоплення < 26 кг у чоловіків та < 16 кг у жінок. Поведінкові, соціально-демографічні, біохімічні та клінічні характеристики коригували за допомогою регресійних моделей Пуассона. Встановлено, що дефіцит 25(OH)D у сироватці крові є фактором ризику розвитку динапенії (відношення частот розвитку (ВЧР) = 1,70). У ході аналізу лише даних осіб без остеопорозу та осіб, які не отримували вітамін D, було виявлено, що дефіцит (ВЧР = 1,78) та недостатність (ВЧР = 1,77) 25(OH)D у сироватці крові є факторами ризику розвитку динапенії.

Джерело:

Calcified Tissue International

Стаття:

Are Serum 25-Hydroxyvitamin D Deficiency and Insufficiency Risk Factors for the Incidence of Dynapenia?

Автори:

Maicon Luís Bicigo Delinocente і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: