EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
основні препарати ВООЗ. основні препарати ВООЗ.
основні препарати ВООЗ. основні препарати ВООЗ.

Що нового?

ВООЗ оновила перелік основних лікарських препаратів, включивши до нього комплекс основних вітамінів та мікроелементів для вагітних жінок, з метою зміцнення здоров'я матері та плоду.

26 липня 2023 року Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) опублікувала оновлений типовий Перелік основних лікарських препаратів, включивши до нього комплексні препарати, які містять основні вітаміни та мікроелементи, рекомендовані для застосування під час вагітності. Ця подія є принципово важливим етапом у галузі охорони материнства та спрямована на покращення благополуччя та здоров'я вагітних жінок та їх майбутніх дітей.

Нещодавно оновлений Перелік  ВООЗ включає комплекс з мікронутрієнтами, такими як вітаміни (A, C, D, E, B1, B2, B3, B6, B12), фолієва кислота, залізо, йод, цинк, селен та мідь, для вагітних жінок (таблиця 1).

Ці основні вітаміни та мінерали мають вирішальне значення для здорового розвитку матері та плоду під час вагітності. Забезпечення доступу вагітних жінок до цих життєво важливих нутрієнтів може зробити значний внесок у зниження ризику ускладнень у матері та новонародженого.

Крім препаратів з мікронутрієнтами ВООЗ також включила два інші препарати до списку основних препаратів для вагітних:

  • Дексаметазон: випускається у формі розчину для ін'єкцій з концентрацією 4 мг/мл (у вигляді дексаметазону натрію фосфату) у ампулі місткістю 1 мл. Дексаметазон відомий своїми протизапальними та імуносупресивними властивостями, та його включення спрямоване на задоволення певних медичних потреб під час вагітності.
  • Транексамова кислота: випускається у формі розчину для ін'єкцій з концентрацією 100 мг/мл в ампулі місткістю 10 мл. Транексамова кислота застосовується для лікування надмірної кровотечі, яка може розвинутись під час пологів.

Комплексні рекомендації ВООЗ наголошують на прагненні організації покращити здоров'я матері та дитини у всьому світі. Очікується, що доступ до цих основних препаратів вплине на благополуччя майбутніх матерів та їхніх немовлят, що зрештою сприятиме здоровішому перебігу вагітності та покращенню материнських наслідків у всіх країнах.

Джерело:

ВООЗ

Стаття:

WHO Model List of Essential Medicines - 23rd list, 2023

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: