EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
еноксапарин еноксапарин
еноксапарин еноксапарин

Що нового?

Застосування лише ацетилсаліцилової кислоти (АСК) в низьких дозах значною мірою пов'язане зі зниженням ризику розвитку тромбоемболії у пацієнтів із COVID-19.

Застосування лише АСК у низьких дозах здатне забезпечити зниження частоти розвитку тромбоемболії, пов'язаної з інфекцією, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2. Однак таке зниження може бути статистично незначним у порівнянні із застосуванням тільки еноксапарину (антикоагулянту) або комбінації АСК з еноксапарином. Згідно з даними ретроспективного когортного обсерваційного дослідження, опублікованими в журналі Clinical Drug Investigation, одночасне застосування АСК та еноксапарину є перспективним з точки зору зниження потреби у проведенні штучної вентиляції легень (ШВЛ).

Мета аналізу полягала у визначенні ефективності застосування АСК порівняно з еноксапарином для попередження тромбозу та проведення ШВЛ за даними 225 осіб з підтвердженим діагнозом COVID-19. Для оцінки впливу застосування АСК на частоту розвитку тромбоемболії, а також на частоту випадків, у яких вимагалося проведення ШВЛ, порівняно з еноксапарином було виконано аналіз методом бінарної логістичної регресії. Наперед визначеною основною кінцевою точкою був розвиток тромботичних явищ.

У осіб з коронавірусною інфекцією ризик розвитку тромбоемболічних явищ на фоні прийому лише АСК в низьких дозах (81–162 мг на добу внутрішньо) був нижчим. Однак застосування комбінації АСК та еноксапарину та використання еноксапарину в якості монотерапії забезпечували ефективне зниження частоти розвитку тромбоемболічних явищ (0,5 мг/кг підшкірно (п/к) на добу як профілактичну дозу або 1 мг/кг п/к кожні 12 годин як терапевтичної дози) (відношення шансів (ВШ) - 0,010 та - 0,071 відповідно).

Застосування лише АСК або тільки еноксапарину не супроводжувалося зниженням потреби у проведенні ШВЛ. При цьому одночасне застосування АСК в низьких дозах та еноксапарину було пов'язане зі зниженням частоти проведення ШВЛ (ВШ – 0,032).

Джерело:

Clinical Drug Investigation

Стаття:

Acetylsalicylic Acid Compared with Enoxaparin for the Prevention of Thrombosis and Mechanical Ventilation in COVID-19 Patients: A Retrospective Cohort Study

Автори:

Heba Wagih Abdelwahab і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: