EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
зубний біль зубний біль
зубний біль зубний біль

Що нового?

У осіб з дисфункцією скронево-нижньощелепного суглоба та бруксизмом ін'єкційне введення ботулінічного токсину типу A в лицьові м'язи безпечне та ефективне.

Згідно з результатами систематичного огляду, у пацієнтів з дисфункцією скронево-нижньощелепного суглоба та бруксизмом застосування ботулінічного токсину типу А (БТ-А) забезпечувало зниження частоти епізодів бруксизму, зменшення сили стиснення щелеп та полегшення пов'язаного з цим болю. Ці позитивні результати безпосередньо сприяли підвищенню якості життя пацієнтів. Мета дослідження полягала в оцінці ефективності застосування БТ-А порівняно з традиційними методами лікування дисфункції скронево-нижньощелепного суглоба та бруксизму.

Було здійснено систематичний пошук у таких електронних базах даних, як LILACS, Google Scholar, PubMed та база даних Кокрейнівської бібліотеки. У відібраних дослідженнях брали участь особи віком > 18 років з дисфункцією скронево-нижньощелепного суглоба та (або) бруксизмом. У дослідженнях оцінювали вплив БТ-А на скроневі та (або) жувальні м'язи. При цьому в контрольних групах застосовували ін'єкції фізіологічного розчину (плацебо), або традиційні методи лікування бруксизму, такі як когнітивно-поведінкова терапія, оклюзійне шинування або терапія іншими лікарськими препаратами.

В огляд було включено 6 із 62 виявлених статей. Результати цих досліджень свідчили, що ін'єкційне введення БТ-А забезпечує зниження інтенсивності болю, частоти епізодів бруксизму та максимальної сили стиснення щелеп, пов'язаних із цим станом. Крім того, було встановлено, що БТ-А ефективніший при лікуванні бруксизму, ніж плацебо або традиційні методи лікування бруксизму, що застосовувалися в контрольних групах.

Застосування БТ-А було оптимальним варіантом лікування бруксизму, особливо у важких випадках. З урахуванням підтвердженої безпеки та ефективності, цей метод підходить для регулярного застосування у клінічній практиці.

Джерело:

Journal of Population Therapeutics and Clinical Pharmacology

Стаття:

Botulinum Toxin-A injections into Facial Muscles for the treatment of Temporomandibular Disorders and Bruxism: A Systematic Review

Автори:

Sabari Nathan Rajamoorthy і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: