EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Вплив низькопуринової дієти на тактику лікування подагри

подагра подагра
подагра подагра

Що нового?

Низькопуринова дієта знижує рівень сечової кислоти в сироватці крові, зокрема при подагрі з її надлишковим виробленням, а також покращує артеріальний тиск, ІМТ, ліпідний профіль, рівень азоту сечовини в крові та рівень креатиніну в сироватці крові.

Результати нового проспективного когортного дослідження, опубліковані в журналі European Journal of Medical Research дозволяють отримати уявлення про те, як низькопуринова дієта (НПД) впливає на рівень сечової кислоти в сироватці крові та інші показники здоров'я у пацієнтів з подагрою. Дослідження проводилося з 2019 до 2022 р.р. і включало 626 пацієнтів (вік 41,20±13,41 року, 98% чоловіків). Пацієнтів стратифікували на три клінічні підтипи: пацієнти з подагрою та надмірним виробленням сечової кислоти (n = 69), пацієнти з подагрою з недостатнім виведенням сечової кислоти (n = 428) та пацієнти з подагрою змішаного типу (n = 129).

У цьому одноцентровому дослідженні добровольці отримували втручання у вигляді НПД протягом 2 тижнів. Показники, що оцінюються на початковому рівні та після дотримання дієти, включали загальні характеристики, рівень сечової кислоти у сироватці крові та інші відповідні клінічні біохімічні показники. Дотримання НПД протягом 2 тижнів забезпечувало суттєве зниження рівня сечової кислоти в сироватці крові, при цьому найбільший ефект спостерігався при подагрі з надлишковим виробленням сечової кислоти, за якою слідувала подагра змішаного типу та подагра з недостатнім виведенням сечової кислоти (див. таблицю 1).

Крім того, спостерігалося зниження систолічного та діастолічного артеріального тиску, індексу маси тіла (ІМТ), аланінамінотрансферази (АЛТ), аспартатамінотрансферази (АСТ), тригліцеридів, загального холестерину в сироватці крові, азоту сечовини крові та сироваткового креатиніну. Навіть після внесення поправок на вік, ІМТ, вихідний рівень сечової кислоти у сироватці крові та розрахункову швидкість клубочкової фільтрації (РШКФ) основні відмінності у зниженні рівня сечової кислоти у сироватці крові між різними підтипами подагри зберігалися.

Вищі значення вихідного рівня сечової кислоти в сироватці та азоту сечовини в крові були надійними прогностичними факторами більш істотного зниження рівня сечової кислоти в сироватці. Це свідчить про те, що індивідуальний підхід до корекції харчування може покращити наслідки у пацієнтів. Результати цього дослідження підтверджують цінність НПД як немедикаментозної тактики лікування подагри, особливо у пацієнтів з подагрою з надмірним виробленням сечової кислоти. Крім зниження рівня сечової кислоти, НПД позитивно впливає на АТ, ІМТ, ліпідемію, рівні азоту сечовини крові та сироваткового креатиніну, тобто є досить комплексною тактикою лікування подагри.

 

Джерело:

European Journal of Medical Research

Стаття:

Effect of low-purine diet on the serum uric acid of gout patients in different clinical subtypes: a prospective cohort study

Автори:

Zhaoying Chen і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді ru en ua
Спробуй: