Низькопуринова дієта знижує рівень сечової кислоти в сироватці крові, зокрема при подагрі з її надлишковим виробленням, а також покращує артеріальний тиск, ІМТ, ліпідний профіль, рівень азоту сечовини в крові та рівень креатиніну в сироватці крові.
Результати нового проспективного когортного дослідження, опубліковані в журналі European Journal of Medical Research дозволяють отримати уявлення про те, як низькопуринова дієта (НПД) впливає на рівень сечової кислоти в сироватці крові та інші показники здоров'я у пацієнтів з подагрою. Дослідження проводилося з 2019 до 2022 р.р. і включало 626 пацієнтів (вік 41,20±13,41 року, 98% чоловіків). Пацієнтів стратифікували на три клінічні підтипи: пацієнти з подагрою та надмірним виробленням сечової кислоти (n = 69), пацієнти з подагрою з недостатнім виведенням сечової кислоти (n = 428) та пацієнти з подагрою змішаного типу (n = 129).
У цьому одноцентровому дослідженні добровольці отримували втручання у вигляді НПД протягом 2 тижнів. Показники, що оцінюються на початковому рівні та після дотримання дієти, включали загальні характеристики, рівень сечової кислоти у сироватці крові та інші відповідні клінічні біохімічні показники. Дотримання НПД протягом 2 тижнів забезпечувало суттєве зниження рівня сечової кислоти в сироватці крові, при цьому найбільший ефект спостерігався при подагрі з надлишковим виробленням сечової кислоти, за якою слідувала подагра змішаного типу та подагра з недостатнім виведенням сечової кислоти (див. таблицю 1).

Крім того, спостерігалося зниження систолічного та діастолічного артеріального тиску, індексу маси тіла (ІМТ), аланінамінотрансферази (АЛТ), аспартатамінотрансферази (АСТ), тригліцеридів, загального холестерину в сироватці крові, азоту сечовини крові та сироваткового креатиніну. Навіть після внесення поправок на вік, ІМТ, вихідний рівень сечової кислоти у сироватці крові та розрахункову швидкість клубочкової фільтрації (РШКФ) основні відмінності у зниженні рівня сечової кислоти у сироватці крові між різними підтипами подагри зберігалися.
Вищі значення вихідного рівня сечової кислоти в сироватці та азоту сечовини в крові були надійними прогностичними факторами більш істотного зниження рівня сечової кислоти в сироватці. Це свідчить про те, що індивідуальний підхід до корекції харчування може покращити наслідки у пацієнтів. Результати цього дослідження підтверджують цінність НПД як немедикаментозної тактики лікування подагри, особливо у пацієнтів з подагрою з надмірним виробленням сечової кислоти. Крім зниження рівня сечової кислоти, НПД позитивно впливає на АТ, ІМТ, ліпідемію, рівні азоту сечовини крові та сироваткового креатиніну, тобто є досить комплексною тактикою лікування подагри.
European Journal of Medical Research
Effect of low-purine diet on the serum uric acid of gout patients in different clinical subtypes: a prospective cohort study
Zhaoying Chen і співавт.
Коментарі (0)