EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
дисменорея дисменорея
дисменорея дисменорея

Що нового?

Психологічні втручання можуть сприяти зниженню інтенсивності болю у жінок із дисменореєю.

Згідно з результатами метааналізу, психологічні методи лікування можуть бути корисними для полегшення симптомів дисменореї. Мета дослідження полягала у вивченні ефективності психологічних втручань у зниженні інтенсивності тазового болю, пов'язаного з менструацією, та її негативного впливу.

В результаті пошуку відповідних публікацій у таких базах даних, як PsycINFO, PubMed, CINHAL та Embase, в аналіз було включено 22 дослідження. З них у 21 дослідженні вивчали поліпшення всередині однієї групи (внутрішньогруповий аналіз), а в 14 оцінювали поліпшення у різних групах (міжгруповий аналіз). Було проведено метааналіз випадкових ефектів інтенсивності болю і негативного впливу, при цьому середню величину ефекту розраховували з використанням індексу g Хеджеса.

Згідно з результатами внутрішньогрупового аналізу, було відмічено зниження інтенсивності болю та негативного впливу після лікування (g = 0,986 та 0,949 відповідно) та під час першого візиту наступного спостереження (g = 1,239 та 0,842 відповідно). Згідно з результатами міжгрупового аналізу, спостерігалося зниження інтенсивності болю після лікування (g = 0,909) та зниження інтенсивності болю та негативного впливу під час першого візиту наступного спостереження (g = 0,964 та 0,884 відповідно) порівняно з контрольними групами.

У підсумку, були отримані перспективні результати застосування психологічних методів у лікуванні дисменореї, хоча загальні результати були обмежені у зв'язку з неоптимальною методологією дослідження, що застосовується у включених до аналізу дослідженнях, та значущої гетерогенності між ними. Для підтвердження клінічної користі психологічних втручань для полегшення дисменореї потрібні подальші дослідження з відповідним дизайном.

Джерело:

Pain Medicine

Стаття:

Efficacy of psychological interventions for dysmenorrhea: a meta-analysis

Автори:

Sarah K Rogers і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: