EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
бронхіальна астма бронхіальна астма
бронхіальна астма бронхіальна астма

Що нового?

Приблизно у 22,1% дітей віком 2–5 років, які отримували комбінацію монтелукасту та левоцетиризину, спостерігалися психоневрологічні ефекти.

Згідно з результатами описового дослідження, частка дітей з бронхіальною астмою (БА) та алергічним ринітом (АР), у яких було виявлено не менше 1 психоневрологічного симптому після терапії комбінацією монтелукасту та левоцетиризину, становила 22,1 %. Мета дослідження полягала в оцінці впливу комбінованої терапії монтелукастом та левоцетиризином на психоневрологічні наслідки у дітей.

У дослідження були включені діти віком від 2 до 5 років з діагностованими бронхіальною астмою та АР, яким була розпочата терапія комбінацією монтелукасту та левоцетиризину. Їх стан оцінювали за допомогою тесту для оцінки респіраторних симптомів та контролю БА у дітей (TRACK), системи оцінки симптомів з боку носа та очей (RCSS) та опитувальника для оцінки загальних психоневрологічних ефектів (таких як депресія, неспокій, проблеми з поведінкою та настроєм, порушення сну, нічні кошмари, головний біль, галюцинації та дратівливість).

Батьки надавали відповіді від імені своїх дітей до початку лікування та через 4 тижні після нього. Як до, так і після лікування, найчастішим небажаним явищем була дратівливість. До лікування дратівливість спостерігалася у 82,4% (n=56) дітей, а після лікування ця частка знизилася до 63,2% (n=43). Але приблизно у 22,1 % (n = 15) дітей після лікування виник як мінімум 1 психоневрологічний симптом.

Такі фактори, як вік, стать, оцінка по RCSS, оцінка по TRACK або позитивний результат алергічної проби, не мали статистично значущого впливу на розвиток психоневрологічних симптомів. Таким чином, приблизно у кожної п'ятої дитини під час дослідження проявлявся щонайменше один психоневрологічний симптом. Завчасне виявлення факторів ризику психоневрологічних ускладнень у дітей допоможе ретельніше планувати лікування тарозглянути альтернативні методи лікування .

Джерело:

Children

Стаття:

Evaluation of Neuropsychiatric Effects of Montelukast–Levocetirizine Combination Therapy in Children with Asthma and Allergic Rhinitis

Автори:

Uğur Altaş і співавт.

Коментарі (1)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: