EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
біль у м'язах біль у м'язах
біль у м'язах біль у м'язах

Що нового?

Вживання шоколаду, незалежно від вмісту в ньому какао, може значно знизити інтенсивність болю, спричиненого внутрішньом'язовими ін'єкціями.

Згідно з результатами рандомізованого експериментального дослідження, вживання будь-якого виду шоколаду, незалежно від вмісту в ньому какао, за 5 хвилин до впливу больового подразника має знеболювальну дію. Мета цього дослідження полягала у вивченні того, як споживання продуктів з різним вмістом какао впливає на експериментально індукований біль, викликаний внутрішньом'язовими ін'єкціями сольового гіпертонічного розчину в жувальний м'яз у здорових чоловіків і у жінок.

До дослідження було включено 15 здорових молодих чоловіків та 15 жінок відповідного віку без болю. Учасники дослідження здійснили 3 візити з інтервалом між візитами не менше 1 тижня (період вимивання). На кожному візиті учасників двічі індукували біль шляхом внутрішньом'язових ін'єкцій 5 % гіпертонічного сольового розчину (0,2 мл). Ін'єкції виконували до і після вживання одного з видів шоколаду: темного (вміст какао 70%), молочного (вміст какао 34%) та білого (вміст какао 30%).

У ході дослідження оцінювали поріг сприйняття болю при натисканні, максимальну інтенсивність болю, зону больових відчуттів та тривалість болю з інтервалами тривалістю 5 хвилин після кожної ін'єкції протягом 30 хвилин після першої ін'єкції. Були проведені інференційний та описовий статистичні аналізи з використанням пакету програм обробки статистичних даних для соціальних наук (SPSS) (версія 27), при рівні значущості p < 0,05. У учасників, які отримували шоколад, незалежно від його виду, відзначалося статистично значуще більше зниження інтенсивності індукованого болю в порівнянні з учасниками, які не отримували шоколад.

Між різними видами шоколаду статистично значущих відмінностей немає. Крім того, у чоловіків зменшення інтенсивності болю після вживання білого шоколаду було статистично значуще більш вираженим у порівнянні з жінками. Однак інших відмінностей між підгрупами, виділеними за статтю чи характеристиками болю, виявлено не було. Незалежно від вмісту какао вживання шоколаду до розвитку болю сприяло зниженню інтенсивності болю.

Позитивний вплив може бути пов'язаний не тільки із вмістом какао та таких речовин, як флаваноли, але також і поєднанням смакових відчуттів. Альтернативна гіпотеза стосується складу шоколаду і ґрунтується на відмінності вмісту додаткових інгредієнтів, таких як ваніль, цукор та соя. Отримані дані про потенційну роль шоколаду в лікуванні болю є основою для проведення додаткових досліджень та розробки нових методів лікування пов'язаних із болем захворювань.

Джерело:

PLoS One

Стаття:

Chocolate intake and muscle pain sensation: A randomized experimental study

Автори:

Alexandra Hajati і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: