EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
біль голови біль голови
біль голови біль голови

Що нового?

Цілеспрямована зміна рівнів медіаторів ліпідів шляхом зміни раціону харчування може стати можливим підходом до лікування болю в осіб із хронічним щоденним головним болем.

Результати додаткового аналізу вказують, що у пацієнтів з хронічним щоденним головним болем зниження вмісту лінолевої кислоти (ЛК) в раціоні протягом 12 тижнів зі збільшенням вмісту омега-3 поліненасичених жирних кислот (ПНЖК) або без нього призводило до підвищення рівня вільних епоксидів (похідних докозагексаєнової кислоти, ДГК) у плазмі крові. Ці зміни корелювали з підвищенням контролю головного болю, поліпшенням фізичного та психічного стану та зменшенням впливу головного болю на повсякденну діяльність.

Мета дослідження, проведеного Qing Shen та співавт., полягала у вивченні потенційного зв'язку між клінічною користю раціону з низьким вмістом ЛК / високим вмістом ω-3 ПНЖК (H3-L6) та зміною рівня медіаторів ліпідів у плазмі крові, отриманих з неетерифікованих ПНЖК (ліпіди плазми крові), зокрема що беруть участь у ноцицепції, (наприклад, простаноїди). Оцінку рівня медіаторів ліпідів проводили за допомогою високоефективної хроматографії рідини з тандемною мас-спектрометрією.

Отримані дані свідчать, що зниження вмісту лінолевої кислоти в раціоні зі збільшенням вмісту омега-3 жирних кислот або без нього не призводило до зміни рівня медіаторів ліпідів у плазмі крові, отриманих з неетерифікованих ω-6 ПНЖК, відносно вихідного рівня. Однак рівні арахідонової кислоти, дигомо-гамма-ліноленової кислоти та ліпідів, отримані з лінолевої кислоти, позитивно корелювали з психічним станом, а також інтенсивністю та частотою головного болю.

Незважаючи на відсутність виражених змін рівня цих метаболітів відносно вихідних значень в обох групах було встановлено взаємозв'язок між рівнями метаболітів, отриманих з альфа-ліноленової кислоти (АЛК), та збільшенням частоти та інтенсивності головного болю. З іншого боку, у групі H3-L6 був відзначений статистично значуще високий рівень епоксидів (похідних ДГК) порівняно з групою L6. Підвищення рівня епоксидів (похідних ДГК) у плазмі крові внаслідок зміни раціону харчування було пов'язано з підвищенням якості життя, покращенням психічного та фізичного здоров'я та зниженням частоти головного болю.

Простаноїди, за винятком простагландину F2 (PGF2)-альфа, виявлені не були, як і взаємозв'язки з наслідками. Викликані зміною раціону харчування зміни рівня епоксидів (похідних ДГК) були пов'язані зі зниженням інтенсивності болю у осіб з хронічним головним болем, при цьому зміна рівнів метаболітів АЛК та ω-6 ПНЖК була пов'язана з ноцицепцією. Зв'язки між медіаторами ліпідів та психічним здоров'ям, а також якістю життя узгоджуються з результатами лікування болю у цій популяції. Результати свідчать про те, що існує мережа різних мішеней для медіаторів ліпідів, на які впливає раціон харчування та на які можна впливати для ефективного лікування болю в осіб із хронічним щоденним головним болем.

Дані, отримані в цьому дослідженні, дають цінну інформацію про мережу мішеней для медіаторів ліпідів, що змінюються за допомогою раціону харчування, з метою лікування болю в осіб із хронічним щоденним головним болем. Досягши розуміння взаємозв'язку між специфічною зміною рівня медіаторів ліпідів та зниженням інтенсивності болю, дослідники сподіваються розробити цілеспрямовані втручання та індивідуальні плани харчування для полегшення хронічного головного болю та покращення загального самопочуття.

Джерело:

Metabolites

Стаття:

Associations between Plasma Lipid Mediators and Chronic Daily Headache Outcomes in Patients Randomized to a Low Linoleic Acid Diet with or without Added Omega-3 Fatty Acids

Автори:

Qing Shen і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: