EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
H. pylori H. pylori
H. pylori H. pylori

Що нового?

Інфекція, спричинена H. pylori, пов'язана з підвищеним ризиком розвитку СПК. Лікування інфекції H. pylori може призвести до полегшення симптомів СПК.

Згідно з результатами систематичного огляду та метааналізу, наявність інфекції, викликаної Helicobacter pylori (H. pylori), пов'язана з більш високою ймовірністю розвитку синдрому подразненого кишечника (СПК). Ерадикація H. pylori може призвести до зменшення симптомів СПК. Мета дослідження полягала у вивченні та глибокому аналізі взаємозв'язку між H. pylori та СПК, а також у вивченні потенційної користі ерадикації H. pylori для зменшення виразності симптомів СПК.

Широкий пошук відповідних статей проводили в кількох базах даних, включаючи China Science and Technology Journal, PubMed, EMBASE, Chinese National Knowledge Infrastructure, Wanfang та базу даних Кокрейнівської бібліотеки. Метааналіз проводили з використанням моделі з випадковими ефектами. Були розраховані відношення шансів (ВШ)/відношення ризиків (ВР) для об'єднаних даних та відповідні їм 95% довірчі інтервали (ДІ). Оцінку гетерогенності проводили за допомогою критерію I2 та Q-критерію Кокрейна. Крім того, для вивчення потенційних джерел гетерогенності застосовували метарегресійний аналіз.

До аналізу було включено дані 31 дослідження за участю 21 867 осіб. Після проведення метааналізу даних 27 досліджень було встановлено, що особи з СПК мали підвищений ризик розвитку інфекції H. pylori, порівняно з особами без СПК (ВШ – 1,68). Результати статистичного аналізу вказували на підвищений рівень гетерогенності між дослідженнями (I2 = 85 %).

Результати додаткової оцінки за допомогою метарегресійного аналізу свідчили, що неоднорідність може бути зумовлена відмінностями в дизайні досліджень та діагностичних критеріях, що використовуються для виявлення СПК. Крім того, згідно з результатами метааналізу даних 8 досліджень, ерадикаційна терапія H. pylori призвела до більш високої частоти зниження симптомів СПК (ВР - 1,24). Рівень гетерогенності був статистично значущим (I² = 32 %). Крім того, результати метааналізу даних 4 досліджень вказували на те, що успішна ерадикація H. pylori також призвела до більшого зменшення симптомів СПК (ВР - 1,25).

Рівень гетерогенності, що спостерігається у цьому аналізі, не був статистично значущим (I² = 1%). Було виявлено пряму кореляцію між інфекцією, спричиненою H. pylori, та СПК. Встановлено, що лікування інфекції, спричиненої H. pylori, забезпечило зниження виразності симптомів СПК. Ці результати можуть мати велике значення для медичних працівників при проведенні діагностики та лікування пацієнтів із СПК, а також при розгляді ерадикації H. pylori як потенційної терапевтичної стратегії для полегшення симптомів.

Джерело:

Postgraduate Medical Journal

Стаття:

Association between Helicobacter pylori infection and irritable bowel syndrome: a systematic review and meta-analysis

Автори:

Chunmei Wang та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: