EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
депресія депресія
депресія депресія

Що нового?

У пацієнтів з безсонням та великим депресивним розладом застосування когнітивно-поведінкової терапії як доповнення до стандартного лікування є ефективним, знижує безсоння та симптоми депресії.

Результати рандомізованого контрольованого дослідження вказують, що застосування когнітивно-поведінкової терапії на додаток до стандартного лікування забезпечує покращення ефективності сну, зниження тяжкості безсоння, підвищення якості життя та зменшення оцінки симптомів депресії. Мета дослідження, проведеного Henny Dyrberg і співавт., полягала у вивченні впливу когнітивно-поведінкової терапії безсоння на виразність депресивної симптоматики та характеристики сну в амбулаторних умовах у пацієнтів з депресією середнього та тяжкого ступеня та супутнім безсонням.

У рамках дослідження 47 пацієнтів було рандомізовано до груп проведення сеансів стандартної терапії або когнітивно-поведінкової терапії безсоння один раз на тиждень протягом 6 тижнів. Лікування поєднувало у собі групову терапію та індивідуальне консультування. В умовах роботи з групою дотримання режиму сну може бути особливо важким, оскільки особам з депресією часто потрібна додаткова мотивація для дотримання рекомендацій з лікування.

Основною кінцевою точкою в дослідженні була оцінка індексу безсоння (ISI). Додатковими встановленими кінцевими точками були оцінка за опитувальником якості життя Всесвітньої організації охорони здоров'я (WHO-5) та результати полісомнографії, показник за шкалою Гамільтона для оцінки депресії (HAM-D17), оцінка за опитувальником для виявлення дисфункціональних переконань про сон та дані щоденника сну.

Застосування когнітивно-поведінкової терапії (КПТ) забезпечило покращення ефективності сну. Порівняно зі стандартним лікуванням, це також дозволило статистично значуще знизити тривалість пробуджень після настання сну (у середньому з 54,7 до 19,0 хвилини) та індекс виразності безсоння (у середньому ISI знизився з 20,6 до 12,1 бала). Затримка настання сну (sleep onset latency, SOL) і загальний час сну не змінилися. Результати аналізу виразності симптомів із різних доменів та оцінок за іншими шкалами дозволили підтвердити ці

Висновки

Застосування КПТ для лікування безсоння у пацієнтів з хронічним безсонням та депресією тяжкого ступеня сприяло статистично значущому покращенню оцінки виразності симптомів депресії за шкалою HAM-D17, якості життя за опитувальником WHO-5, індексу виразності безсоння (ISI) та ефективності сну.

Джерело:

Journal of Clinical Medicine

Стаття:

Cognitive Behavioral Therapy for Chronic Insomnia in Outpatients with Major Depression—A Randomised Controlled Trial

Автори:

Henny Dyrberg і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: