EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
дисменорея дисменорея
дисменорея дисменорея

Що нового?

Маніпуляції (масаж) на сполучній тканині полегшують виснажливий менструальний біль і пов'язані з ним симптоми у жінок з первинною дисменореєю.

У дослідженні, результати якого були опубліковані в журналі Reproductive Sciences, були отримані нові дані про природу первинної дисменореї (ПД) та ефективність терапії за допомогою маніпуляцій на сполучній тканині (МСТ). За ступенем полегшення менструального болю та інших симптомів, пов'язаних з ПД, короткострокова ефективність терапії у групі МСТ була вищою, ніж у групі плацебо та контрольній групі. Однак ця перевага знижувалась після припинення лікування, що було зазначено протягом наступного періоду спостереження.

Для вивчення потенційних методів терапії ПД Serap Özgül та співавт. було проведено рандомізоване плацебо-контрольоване дослідження за участю 38 жінок з ПД, що не народжували. Їх поділили на три групи:

  1. група МСТ (n = 13);
  2. група плацебо (ультразвукова терапія - УЗТ) (n = 13);
  3. контрольна група (n = 12).

Основна мета дослідження полягала в оцінці сильного та помірного менструального болю за візуальною аналоговою шкалою (ВАШ). Додаткові кінцеві точки включали частоту і стресогенність менструальних симптомів, застосування аналгетиків/протизапальних препаратів під час менструації, а також зниження тяжкості симптомів дисменореї.

Виявлено статистично значущу відмінність результатів у групі МСТ у порівнянні з групою УЗД та контрольною групою. Частота помірного та сильного менструального болю за ВАШ статистично значуще знижувалася після лікування за допомогою МСТ (Т2), і це поліпшення тривало протягом 3-місячного періоду подальшого спостереження (Т3). Крім того, частота менструальних симптомів та рівень стресу також різко знизилися у групі МСТ (p = 0,014, p = 0,015 відповідно).

Однак відмінностей щодо застосування аналгетиків/протизапальних препаратів між групами не виявлено (р > 0,05). Слід зазначити, що кількість учасниць, які повідомили про сприймане поліпшення наприкінці періоду втручання, було значно вищим у групі МСТ порівняно з двома іншими групами (p < 0,001). Через три місяці наступного спостереження статистично значущих відмінностей між групами у сприйнятті покращення зареєстровано не було. Автори дослідження дійшли висновку, що ці початкові результати дослідження відкривають нові можливості полегшення тягаря ПД.

Джерело:

Reproductive Sciences

Стаття:

The Effects of Connective Tissue Manipulation in Primary Dysmenorrhea: a Randomized Placebo-Controlled Study

Автори:

Serap Özgül і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: