EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
тренажер іпотерапії тренажер іпотерапії
тренажер іпотерапії тренажер іпотерапії

Що нового?

Вправи на тренажері іпотерапії (верхової їзди) є безпечним і ефективним варіантом фізичних вправ, який відновлює м'язову силу корпусу, а також сприяє балансу і загальному здоров'ю у дорослих з анкілозивним спондилітом, що ведуть малорухливий спосіб життя.

Згідно з результатами рандомізованого дослідження, опублікованими в журналі «Annals of Medicine», вправи на основі нещодавно створених систем, званих тренажерами іпотерапії (ТІ), чинили глибокий позитивний вплив на пацієнтів з анкілозивним спондилітом (АС), особливо щодо ступеня активності захворювання, якості життя та м'язової сили.

У пошуках безпечного та стабільного плану вправ для пацієнтів з АС дослідники Ender Salbaş та Ali Yavuz Karahan провели рандомізоване клінічне дослідження, щоб визначити ефективність передової терапії з використанням ТІ, який відтворює природні рухи живого коня. Для участі у цьому проспективному сліпому для експертів дослідженні з блоковою рандомізацією було ретельно відібрано 48 пацієнтів з АС, яких рандомізували в одну з двох груп: занять на ТІ та занять традиційною лікувальною фізкультурою в домашніх умовах.

Протягом 12 тижнів поспіль усі учасники дотримувалися суворого режиму, відвідавши 48 занять (чотири заняття на тиждень). Основні кінцеві точки включали оцінку сили чотириголового м'яза стегна, Батські індекси активності АС та оцінки за шкалою якості життя при анкілозивному спондиліті (ASQoL). У учасників обох груп спостерігалося статистично значуще поліпшення всіх показників (Батського індексу активності анкілозивного спондиліту (BASDAI), Батського функціонального індексу анкілозивного спондиліту (BASFI), Батського метрологічного індексу анкілозивного спондиліту (BASMI), ASQoL р <0,05).

Показники учасників групи ТІ звертали на себе увагу, свідчивши про виражений прогрес. Зниження оцінок BASDAI, BASFI і BASMI на 12-му тижні в групі ТІ було статистично значно більш вираженим у порівнянні з другою групою. Також за цей час не було відзначено статистично значущої різниці між групами в оцінках ASQoL та м'язової сили. Інноваційне застосування ТІ є перспективним напрямом у пошуках ефективної терапії АС, що продовжуються, відкриваючи нові можливості і терапевтичний потенціал для пацієнтів з цим важким захворюванням, змушених вести малорухливий спосіб життя.

Джерело:

Annals of Medicine

Стаття:

The effectiveness of hippotherapy simulation exercises for muscle strength, disease activity and quality of life in sedentary adults with ankylosing spondylitis

Автори:

Ender Salbaş, Ali Yavuz Karahan

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: