EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
зубний біль зубний біль
зубний біль зубний біль

Що нового?

Встановлено, що артроцентез та (або) збагачена тромбоцитами плазма крові ефективно знижують виразність симптомів при остеоартрозі скронево-нижньощелепного суглоба (СНЩС).

Дані дослідження Wael Abbadi та співавт., опубліковані в журналі Cureus, свідчать про ефективність трьох протоколів, а саме артроцентезу, ін'єкцій збагаченої тромбоцитами плазми (ЗТП) та їх комбінації, при лікуванні остеоартрозу скронево-нижньощелепного суглоба.

У зв'язку з різноманітністю етіопатогенезу та симптомів підібрати стандартизовані протоколи лікування для цього захворювання буває непросто. У цьому сліпому рандомізованому дослідженні порівнювали ефективність різних підходів до лікування остеоартрозу щелепи, а саме: артроцентезу, внутрішньосуглобових ін'єкцій ЗТП та їх комбінації.

У дослідження були включені 33 пацієнти з обмеженням відкриття рота, болем при русі щелепи та крепітацією через остеоартроз СНЩС. Пацієнтів розподілили на три групи: (1) групу застосування ЗТП, (2) групу артроцентезу та (3) групу комбінованої терапії (артроцентез + ЗТП). Після спостереження протягом 6 місяців порівнювали максимальну широту відкриття рота (МШВР), а також зниження інтенсивності болю та крепітації у суглобах.

Згідно з даними аналізу досліджуваних показників, у всіх групах через 6 місяців було відзначено статистично значуще збільшення МШВР та зниження інтенсивності болю, проте щодо крепітації такої динаміки виявлено не було. Щодо зниження інтенсивності болю у групі комбінованої терапії (артроцентез + ЗТП) результати наприкінці періоду наступного спостереження були кращими, ніж у групах монотерапії. Статистично значущих відмінностей у МШВР та зниження крепітації у суглобах між групами після спостереження протягом 6 місяців не спостерігалося.

З поправкою на всі обмеження цього дослідження, при застосуванні всіх трьох протоколів лікування досягалося ефективне полегшення симптомів, а саме збільшення широти відкриття рота і зниження інтенсивності болю, викликаного остеоартрозом СНЩС. Найбільше зниження інтенсивності болю відмічено в групі комбінованої терапії (артроцентез + ОТП).

Джерело:

Cureus

Стаття:

Arthrocentesis, Injectable Platelet-Rich Plasma and Combination of Both Protocols of Temporomandibular Joint Disorders Management: A Single-Blinded Randomized Clinical Trial

Автори:

Wael Abbadi і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: