EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
біль біль
біль біль

Що нового?

Багаторазові сеанси когнітивно-поведінкової терапії за допомогою програми для смартфона сприяють полегшенню болю, збільшення ширини розкриття рота, зниженню гучності звуків у суглобі у пацієнтів з дисфункцією скронево-нижньощелепного суглоба (ДСНС).

Згідно з результатами дослідження, опублікованими в журналі Healthcare (Basel), багаторазові сеанси когнітивно-поведінкової терапії (КПТ) за допомогою програми для смартфона можна розглядати як цифровий терапевтичний підхід до ДСНС. Метою дослідження була оцінка впливу додатків для проведення сеансів КПТ на впровадження КПТ та зниження виразності клінічних симптомів у пацієнтів із ДСНС.

До дослідження було включено 41 пацієнта з діагнозом ДСНС; учасників розділили на дві групи: контрольну (групу традиційного лікування) та експериментальну (групу традиційного лікування у поєднанні з використанням додатку). У дослідженні проводили міжгрупове порівняння за такими показниками: скорочення числа болючих точок, збільшення ширини розкриття рота, покращення оцінок за візуальною аналоговою шкалою (ВАШ), зниження інтенсивності болю при пальпації, зниження гучності звуків у суглобах, а також рівня стресу.

В експериментальній групі спостерігалося статистично значуще скорочення числа болючих точок та збільшення ширини розкриття рота в порівнянні з контрольною групою. Крім того, в експериментальній групі було відзначено зниження інтенсивності болю, гучності звуків у суглобі та замикання (блокування) суглоба порівняно з контрольною групою, яке не було статистично значущим. Для підтвердження цих даних отримані результати свідчать необхідність більш масштабних досліджень. Участь у багаторазових сеансах КПТ за допомогою програми для смартфона може сприяти покращенню симптомів ДСНС.

Джерело:

Healthcare (Basel)

Стаття:

Evaluation of Clinical Symptoms Improvement by Cognitive Behavioral Therapy Using a Smartphone Application in Patients with Temporomandibular Disorder

Автори:

Na-Kyung Hwangbo і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: