EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
методу_сухої_голки методу_сухої_голки
методу_сухої_голки методу_сухої_голки

Що нового?

Метод «сухої голки» (різновид акупунктури з внутрішньом’язовою тригерною стимуляцією) рекомендують у випадках, коли у пацієнтів із люмбалгією спостерігається аномальна скутість поперекових м'язів.

Згідно з результатами дослідження, опублікованими у журналі The Journal of Manual & Manipulative Therapy, у пацієнтів з люмбалгією терапія методом «сухої голки» ефективніше зменшує скутість м'яза, що випрямляє хребет, у стані спокою порівняно із симуляцією методу «сухої голки». Shane L. Koppenhaver та співавт. провели дане дослідження з метою визначення ефекту застосування методу «сухої голки» та його симуляції на скутість поперекових м'язів у 60 пацієнтів із люмбалгією.

Учасників, включених у дослідження, рандомізували в групу проведення одноразової симуляції із застосуванням методу «сухої голки» або групу одноразової процедури із застосуванням методу «сухої голки» на поперекових м'язах і м'язі, що випрямляє хребет. У ході даного рандомізованого подвійного сліпого контрольованого дослідження провели оцінку модуля зсуву (скутості) поперекового багатороздільного м'яза і м'яза, що випрямляє хребет, методом еластографії зсувної хвилі у спокої та при субмаксимальному скороченні перед проведенням терапії, безпосередньо після завершення терапії та через один тиждень після завершення. Терапевтичний ефект розраховували з допомогою лінійних моделей змішаних ефектів.

Порівняно з пацієнтами у групі симуляції методу «сухої голки», пацієнти у групі застосування методу «сухої голки» відзначали зменшення скутості м'яза, що випрямляє хребет, через один тиждень після завершення терапії. Дані щодо інших міжгрупових відмінностей щодо скутості м'язів були зіставні, але статистично незначущі. Таким чином, терапія методом сухої голки сприятливо впливає при люмбалгії.

Джерело:

The Journal of Manual & Manipulative Therapy

Стаття:

Effect of dry needling on lumbar muscle stiffness in patients with low back pain: A double blind, randomized controlled trial using shear wave elastography

Автори:

Shane L. Koppenhaver і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: