EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
дерматологія дерматологія
дерматологія дерматологія

Що нового?

Застосування біологічних препаратів у лікуванні запальних захворювань шкіри під час пандемії COVID-19 вважається безпечним.

Результати одноцентрового дослідження, опубліковані в журналі The Journal of Dermatology, свідчать про безпеку терапії із застосуванням біологічних препаратів при запальних ураженнях шкіри, таких як псоріаз, атопічний дерматит, долонно-підошовний пустульоз та гнійний гідраденіт, у період пандемії інфекції, викликаної коронавірусом SARS-CoV-2. Метою даного епідеміологічного дослідження був аналіз тенденцій у застосуванні біологічних препаратів для лікування запальних захворювань шкіри в епоху поширення інфекції, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

У дослідження включили 227 пацієнтів з псоріазом, 6 пацієнтів з долонно-підошовним пустульозом, 69 пацієнтів з атопічним дерматитом та 5 пацієнтів з гнійним гідраденітом. Двадцять п'ять пацієнтів із псоріазом (11,0 %) перевели на терапію біологічними препаратами. Чотирнадцяти учасникам дослідження з псоріазом (6,2 %), 10 учасникам з атопічним дерматитом (14,5 %) та 4 учасникам з гнійним гідраденітом (80,0 %) відмінили лікування із застосуванням біопрепаратів. Пацієнтам із долонно-підошовним пустульозом біопрепарати не скасовували.

Біопрепарати призначили 27 пацієнтам з псоріазом (11,9 %), 4 пацієнтам з долонно-підошовним пустульозом (66,7 %), 33 пацієнтам з атопічним дерматитом (47,8 %) та 2 пацієнтам з гнійним гідраденітом (40,0 %). Чотирьом пацієнтам з псоріазом та двом пацієнтам з атопічним дерматитом була потрібна медична консультація по телефону.

У ході дослідження повідомляли про один випадок легкої форми коронавірусу у пацієнта, який отримував адалімумаб для лікування псоріатичного артриту. Автори дослідження дійшли висновку, що для підтвердження користі та ризиків застосування біологічних препаратів під час пандемії COVID-19 потрібно більше науково обґрунтованих даних від більшої кількості пацієнтів.

Джерело:

The Journal of Dermatology

Стаття:

Single-center survey of biologic use for inflammatory skin diseases during the coronavirus disease 2019 pandemic

Автори:

Soichiro Kado і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: