EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Запобіжна_аналгетична Запобіжна_аналгетична
Запобіжна_аналгетична Запобіжна_аналгетична

Що нового?

У пацієнтів, яким призначено операцію на третьому молярі, попереджувальне застосування еторикоксибу в низькій дозі може знизити інтенсивність післяопераційного болю.

Згідно з результатами клінічного дослідження, еторикоксиб у низькій дозі (60 мг) має статистично значущий випереджальний знеболюючий ефект, що призводить до скорочення застосування аналгетичних засобів після видалення третього моляра. Long Xie та співавт. провели дослідження з оцінки ефективності еторикоксибу для зниження виразності болю після операції на третьому молярі.

У цьому подвійному сліпому плацебо-контрольованому дослідженні в паралельних групах 56 учасників рандомізували в групу застосування еторикоксибу в дозі 60 мг (n = 28) або групу плацебо (n = 28) за 30 хвилин до проведення хірургічної операції. Інтенсивність післяопераційного болю реєстрували за допомогою візуальної аналогової шкали (ВАШ) протягом 24 годин після операції. Крім того, враховували сукупну дозу ібупрофену, призначеного як резервну терапію. При оцінці частки пацієнтів, які не отримували знеболювальні засоби як резервну терапію, застосовували криві Каплана-Мейєра та логранговий критерій.

У перші 12 годин оцінки інтенсивності післяопераційного болю за ВАШ у групі застосування еторикоксибу статистично значуще знизилися порівняно з оцінками у групі плацебо (див. рис. 1).

Число пацієнтів, які не потребують резервної терапії із застосуванням аналгетичних препаратів, статистично значуще скоротилося в групі застосування еторикоксибу порівняно з групою плацебо. Середній обсяг застосування препаратів резервної терапії в групі еторикоксибу був нижчим порівняно з групою плацебо (0,4±0,9 дози та 1,1±0,9 дози).

Застосування еторикоксибу сприяло тому, що пацієнти тривалий час обходилися без аналгетичних препаратів резервної терапії. Таким чином, еторикоксиб у низькій дозі має попереджувальну знеболювальну дію, знижуючи необхідність застосування аналгетичних засобів у пацієнтів, яким показано хірургічне видалення ретинованого горизонтального третього моляра нижньої щелепи.

Джерело:

BMC Oral Health

Стаття:

Does low dose of etoricoxib play pre-emptive analgesic effect in third molar surgery? A randomized clinical trial

Автори:

Long Xie і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: