EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Голімумаб Голімумаб
Голімумаб Голімумаб

Що нового?

У пацієнтів із середньотяжким або важким псоріатичним артритом, що супроводжується псоріазом шкіри, чотирирічні криві тривалості застосування препарату є доказом ефективності та безпеки тривалого застосування голімумабу в умовах клінічної практики.

В умовах клінічної практики голімумаб продемонстрував ефективність при лікуванні псоріатичного артриту, у тому числі зі шкірними та скелетно-м'язовими симптомами. Згідно з результатами дослідження, опублікованими в журналі Clinical Rheumatology, супутні захворювання та характеристики пацієнтів не впливали на ефективність та тривалість застосування голімумабу. Метою дослідників була оцінка ефективності голімумабу для зниження виразності симптомів з боку суглобів, періартикулярних структур та шкіри при псоріатичному артриті.

Дане ретроспективне обсерваційне дослідження включали пацієнтів з псоріатичним артритом, які отримували голімумаб. Клінічні дані та дані лабораторних досліджень отримували на початковому рівні (T0), а також після 6, 12, 24, 36 та 48 місяців терапії голімумабом. Порівняння виконували із застосуванням парного критерію Стьюдента та критерію Вілкоксона. Період лікування препаратом оцінювали за методом Каплана-Мейєра.

Дані було отримано у 105 учасників. Псоріаз спостерігався у 80% пацієнтів, ерозії – у 36,2%, ентезит – у 78%, периферичний артрит – у 63,8% та аксіальний спондилоартрит – у 35,3%. Основними супутніми захворюваннями були метаболічний синдром (19%) та серцево-судинні захворювання (31,4%). Істотне зниження виразності симптомів шкірного та суглобового псоріазу зареєстрували через 48 місяців лікування голімумабом з використанням шкал клінічних оцінок (індекс активності псоріатичного артриту (DAPSA), індекс поширеності та тяжкості псоріазу (PASI), Батський індекс активності анкілозивного спондилоартриту(BASDAI)) і лабораторних оцінок (C-реактивний білок).

Стать, індекс маси тіла, куріння та лінія терапії не впливали на ефективність терапії або прихильність до лікування. Через 48 місяців 42% учасників припинили приймати голімумаб. Найчастішою причиною була недостатня відповідь на лікування або втрату ефективності (28,6%). Таким чином, в умовах клінічної практики спостерігався високий ступінь прихильності до терапії голімумабом через 48 місяців у пацієнтів з псоріатичним артритом з підвищеною активністю захворювання, більшою поширеністю супутніх захворювань та більш ніж однією лінією терапії на початковому рівні.

Джерело:

Clinical Rheumatology

Стаття:

Long-term effectiveness and drug survival of golimumab in patients affected by psoriatic arthritis with cutaneous involvement

Автори:

Maria Sole Chimenti і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: