EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
цукровий діабет 2 типу цукровий діабет 2 типу
цукровий діабет 2 типу цукровий діабет 2 типу

Що нового?

У пацієнтів з цукровим діабетом, які перенесли ЧКВ, відношення вчСРБ/альбумін (новий біомаркер запалення) пов'язане з погіршенням результатів через 5 років.

У недавньому дослідженні у пацієнтів з цукровим діабетом, які перенесли черезшкірне коронарне втручання (ЧКВ), з високим відношенням високочутливого С-реактивного білка (вчСРБ) до альбуміну спостерігалося погіршення результатів через 5 років. Пацієнти з ішемічною хворобою серця та цукровим діабетом схильні до підвищеного ризику розвитку ускладнень серцево-судинних захворювань. Відношення вчСРБ/альбумін (CAR) є новим біомаркером запалення, проте незрозуміло, чи можна використовувати його для виявлення осіб з цукровим діабетом 2 типу (ЦД2) та ішемічною хворобою серця, які перебувають у групі високого ризику.

До цього когортного дослідження в умовах реальної клінічної практики зі спостережною та проспективною когортами було включено 10 724 добровольця, у яких було заплановано проведення ЧКВ з поДвійною антитромбоцитарною терапією (ДАТТ). Як основну кінцеву точку оцінювали смертність від усіх причин, а додатковою кінцевою точкою служила смертність від ускладнень хвороб серця. CAR розраховували за формулою вчСРБ (мг/л)/альбумін (г/л). На підставі оптимального значення CAR щодо смерті від усіх причин добровольців розподілили до груп з високим (CAR-H) і низьким (CAR-L) CAR.

У результаті дослідження було включено 2755 пацієнтів із ЦД2, які перенесли ЧКВ і отримали ДАТТ. У ході спостереження тривалістю 5 років (міжквартильний розмах: 5,0-5,1 року) було зареєстровано 126 (4,6 %) випадків смерті від усіх причин та 74 (2,7 %) випадків смерті від ускладнень захворювань серця. Результати аналізу з використанням багатовимірної моделі Кокса свідчили про те, що CAR-H було пов'язано з підвищеним ризиком смерті від усіх причин (відношення ризиків (ВР): 1,634) та смерті від ускладнень захворювань серця (ВР: 1,733) порівняно з CAR-L .

Показник CAR перевищував вчСРБ за прогностичною цінністю щодо смертності від ускладнень захворювань серця (площа під кривою (AUC): 0,602 порівняно з 0,593), а також щодо прогнозування смертності від усіх причин (AUC: 0,588 порівняно з 0,580). Таким чином, пацієнти з ЦД2, що перенесли ЧКВ, з високим CAR схильні до більш високого ризику смерті в довгостроковій перспективі (від ускладнень хвороб серця та від усіх причин), ніж пацієнти з низьким CAR.

Джерело:

Diabetology & Metabolic Syndrome

Стаття:

A novel inflammatory biomarker, high-sensitivity C-reactive protein-to-albumin ratio, is associated with 5-year outcomes in patients with type 2 diabetes who undergo percutaneous coronary intervention

Автори:

Jiawen Li і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: