EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
інфекція інфекція
інфекція інфекція

Що нового?

У клінічній практиці схема HDDT може використовуватися для ерадикації H. pylori як альтернатива схемі BQT.

Згідно з результатами систематичного огляду та метааналізу, опублікованими в журналі Therapeutic Advances in Gastroenterology, високодозна двокомпонентна терапія (HDDT) не менш ефективна порівняно з чотирикомпонентною терапією на основі вісмуту (BQT) для ерадикації Helicobacter pylori, характеризується меншим тягарем побічних ефектів та порівнянним ступенем прихильності пацієнтів. Мета проведеного дослідження полягала у порівнянні ефективності схем HDDT та BQT для лікування інфекції H. pylori. Пошук рандомізованих контрольованих досліджень (РКД), спрямованих на порівняння ефективності схем HDDT та BQT для ерадикації H. pylori, проводили у базах даних Embase та PubMed, а також у базі даних Кокрейнівської бібліотеки.

Для оцінки сукупного відносного ризику (ВР) з 95% довірчими інтервалами (ДІ) у метааналізі використовували модель з випадковими ефектами. Визначення якості фактичних даних проводили з використанням критеріїв робочої групи з розробки, оцінки та експертизи ступеня обґрунтованості клінічних рекомендацій (GRADE). Для оцінки обґрунтованості та точності було проведено послідовний аналіз досліджень. В огляд було включено 14 РКД за участю 5121 пацієнта.

Статистично значущої різниці між схемами HDDT і BQT з точки зору частоти ерадикації H. pylori не спостерігалося (ITT-аналіз: 86,7% порівняно з 85,1%; PP-аналіз: 89,9% порівняно з 89,4% , ВР = 1,01; якість доказів: помірна). У групі застосування схеми HDDT проти групи застосування схеми BQT частота розвитку небажаних явищ загалом була статистично значуще нижчою (5,9 % проти 34,1 %, ВР = 0,42; якість доказів: низька). Відмінність у ступені прихильності пацієнтів до схем HDDT і BQT була статистично не значущою (ВР = 1,01; якість доказів: низька).

Згідно з результатами послідовного аналізу досліджень щодо частоти ерадикації H. pylori ефект був переконливим. Таким чином, у порівнянні зі схемою BQT, схема HDDT забезпечує порівняльний ступінь прихильності та ефективність щодо ерадикації H. pylori при меншій кількості небажаних явищ.

Джерело:

Therapeutic Advances in Gastroenterology

Стаття:

High-dose dual therapy versus bismuth-containing quadruple therapy for Helicobacter pylori eradication: a systematic review and meta-analysis with trial sequential analysis

Автори:

Ben-Gang Zhou і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: