EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
H. pylori. H. pylori.
H. pylori. H. pylori.

Що нового?

H. pylori становить значну загрозу особам зі схильністю до розвитку НАЖХП.

У ході метааналізу було виявлено значний взаємозв'язок між наявністю захворювання, викликаного Helicobacter pylori (H. pylori), та підвищеною ймовірністю розвитку неалкогольної жирової хвороби печінки (НАЖХП). Метою дослідження, проведеного Chenchen Liu та співавт., було вивчити взаємозв'язок між зараженням H. pylori та ймовірністю розвитку НАЖХП.

Збір літературних даних включав вивчення таких баз даних, як PubMed, Web of Science, Cochrane Library та EMBASE. Для оцінки достовірності взаємозв'язку між розвитком НАЖХП та інфекцією, викликаною H. pylori, за допомогою програмного забезпечення Stata 12.0 було визначено об'єднані відношення шансів з відповідними 95% довірчими інтервалами.

Дане дослідження включало 28 досліджень за участю 68 047 пацієнтів з НАЖХП та 134 866 учасників контрольної групи. Отримані результати вказували на те, що у пацієнтів з інфекцією, спричиненою H. pylori, ризик розвитку НАЖХП на 27,5 % вищий (відношення шансів: 1,275, 95% довірчий інтервал: 1,179–1,379), хоча була відзначена значна варіабельність. Слід зазначити, що вартих уваги доказів систематичної помилки, пов'язаної з кращою публікацією позитивних результатів дослідження, не було виявлено, що підтверджується критерієм Бегга та лійкоподібним графіком.

Результати аналізу в підгрупах вказували на те, що дизайн дослідження, географічне положення, рік публікації та метод діагностики H. pylori і НАЖХП відігравали певну роль у суттєвій гетерогенності, що спостерігається, при цьому при проведенні всіх видів аналізу в підгрупах спостерігалася стійка позитивна кореляція. Проте, під час проведення всіх видів аналізу у підгрупах стабільно відзначався позитивний зв'язок між інфекцією, викликаної H. pylori, та ризиком розвитку НАЖХП.

Таким чином, у цьому метааналізі ризик розвитку НАЖХП у групі пацієнтів з інфекцією, спричиненою H. pylori, був у 1,275 разу вищим, ніж у групі неінфікованих учасників. Це свідчить про те, що інфекція, спричинена H. pylori, є критично важливим фактором ризику для осіб із схильністю до розвитку НАЖХП.

Джерело:

Medicine (Baltimore)

Стаття:

Helicobacter pylori infection increases the risk of nonalcoholic fatty liver disease: Possible relationship from an updated meta-analysis

Автори:

Chenchen Liu та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: