EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Терапія інтраназальними кортикостероїдами ефективно полегшує назальні симптоми при гіпертрофії аденоїдної тканини Терапія інтраназальними кортикостероїдами ефективно полегшує назальні симптоми при гіпертрофії аденоїдної тканини
Терапія інтраназальними кортикостероїдами ефективно полегшує назальні симптоми при гіпертрофії аденоїдної тканини Терапія інтраназальними кортикостероїдами ефективно полегшує назальні симптоми при гіпертрофії аденоїдної тканини

Що нового?

Для оцінки ймовірності успішності терапії інтраназальними кортикостероїдами (ІКС) при гіпертрофії аденоїдної тканини (ГAT) необхідно брати до уваги статус алергічного риніту (АР).

Відповідно до недавнього дослідження, опублікованого в журналі «American Journal of Otolaryngology», було встановлено, що застосування ІКС ефективно зменшує співвідношення розмірів аденоїдів / хоани (A / C) у пацієнтів з АР з ГАТ або без неї.

Дослідники вивчили результати лікування ІКС у пацієнтів з АР з ГАТ та без неї за медичними записами з історій хвороб 96 дітей із встановленою ГАТ. Для визначення ступеня важкості АР використовували Шкалу оцінки алергічного риніту (Score for Allergic Rhinitis, SFAR). Пацієнтів розділили на 2 групи: Група 1 мала низька можливість розвитку АР (SFAR <9); Група 2 - високу ймовірність (SFAR ≥ 9). Для лікування ГАТ мінімум протягом 3 місяців інтраназально застосовували мометазону фуроат, 100 мкг / мл. Тяжкість носової обструкції та хропіння оцінювали за допомогою візуальної аналогової шкали (VAS). На початку та після терапії між групами порівняли співвідношення розмірів аденоїдів / хоани (A / C). Також оцінили кількості пацієнтів, яким було призначене хірургічне лікування.

Спостерігалася значна варіація співвідношення A / C у групі до терапії та після неї. Але зменшення розміру аденоїдів до хоан було більш помітним у групі 1 порівняно з групою 2. Обидві групи продемонстрували значне покращення показників VAS. Частка направлення пацієнта на хірургічне лікування у  групі 1 була значно меншою порівняно з групою 2.

Автори дослідження дійшли висновку, що терапія ІКС є ефективним полегшенням симптомів назальної обструкції та зменшення співвідношення розмірів A / C у педіатричних пацієнтів з АР з ГАТ та без неї.

Джерело:

American Journal of Otolaryngology

Стаття:

Evaluation of the intranasal steroid treatment outcomes in adenoid tissue hypertrophy with or without allergic rhinitis

Автори:

Erhan Arslan та співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: