EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
бронхіальна астма бронхіальна астма
бронхіальна астма бронхіальна астма

Що нового?

У пацієнтів з бронхіальною астмою (БА) з клінічними проявами, які застосовують комбінацію формотерол + інгаляційний кортикостероїд у міру необхідності, вираженість симптомів БА за ВАШ пов'язана з опором дрібних дихальних шляхів.

В ході одноцентрового проспективного когортного дослідження у пацієнтів з бронхіальною астмою з клінічними проявами (оцінюваними за допомогою візуальної аналогової шкали -- ВАШ з додатку MASK-air), які отримували комбінацію формотерол + інгаляційний кортикостероїд у міру необхідності, було виявлено більш високий опір дрібних дихальних шляхів. Метою дослідження було оцінити зв'язок між симптомами та показниками опору дрібних дихальних шляхів у пацієнтів з бронхіальною астмою, щоб визначити, наскільки підвищений опір дрібних дихальних шляхів у пацієнтів з легшими симптомами.

У дослідження були включені пацієнти з контрольованою бронхіальною астмою, які отримували комбінацію формотерол + інгаляційний кортикостероїд за необхідності (n = 29). Оцінка включала визначення виразності симптомів ВАШ, а також проведення спірометрії та імпульсної осцилометрії (ІОМ) для оцінки опору дрібних дихальних шляхів (вимірюваного як різниця їх низькочастотного опору (5 Hz), та високочастотного опору (20 Hz), R5-R20%). Оцінку проводили як у періоди виражених клінічних проявів, так і в періоди зниженої виразності. Для оцінки симптомів використовували мобільний медичний додаток MASK-air (додаток mHealth) з валідованим опитувальником на основі ВАШ для щоденного моніторингу. Була проаналізована кореляція між оцінками ВАШ у додатку MASK-air та опором дрібних дихальних шляхів.

Періоди виражених клінічних симптомів бронхіальної астми за ВАШ значно корелювали зі зміною R5-R20% (r = 0,43). Однак у періоди меншої виразності клінічних проявів кореляція була відсутня (r = 0,04). Також у ці періоди у пацієнтів (з оцінкою симптомів бронхіальної астми за ВАШ > 30) середнє значення R5-R20 % становило 0,26, що було нижче, ніж у інших пацієнтів (0,35). Крім того, при меншій виразності клінічних проявів значення R5% було нижчим і становило 0,13 порівняно з 0,15 в інших пацієнтів. У 68,9% пацієнтів із симптомами легшого ступеня значення R5-R20% залишалося вищими від діапазону нормальних значень.

У пацієнтів з бронхіальною астмою з клінічними проявами, які отримують комбінацію формотерол + інгаляційний кортикостероїд при необхідності, як правило, відзначається більш високий опір дрібних дихальних шляхів, пов'язаний з оцінкою симптомів бронхіальної астми за ВАШ. Слід зазначити, що навіть при зниженні симптомів значення опору дихальних шляхів у цих пацієнтів виходили за межі діапазону нормальних значень. Враховуючи значний вплив порушення функції дрібних дихальних шляхів на лікування бронхіальної астми, дуже важливе ретельне спостереження за пацієнтами навіть у періоди ослаблення симптомів.

Джерело:

Journal of Asthma

Стаття:

In symptomatic patients on as-needed inhaled corticosteroids-formoterol, VAS asthma is associated with small airways resistance

Автори:

Ilgim Vardaloglu і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: