EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
великий депресивний розлад великий депресивний розлад
великий депресивний розлад великий депресивний розлад

Що нового?

Для полегшення великого депресивного розладу у пацієнтів середнього та літнього віку комбінація множинної транскраніальної магнітної стимуляції та терапії есциталопрамом ефективніша за монотерапію есциталопрамом.

Згідно з результатами дослідження, у пацієнтів з великим депресивним розладом (ВДР) комбінація множинної транскраніальної магнітної стимуляції (мТМС) та терапії есциталопрамом для прийому внутрішньо покращує ефективність лікування, підвищує рівень нейротрофічного фактора головного мозку (НФГМ) у сироватці крові, забезпечує більш виразне покращення когнітивних функцій і не призводить до розвитку серйозних небажаних реакцій порівняно з монотерапією есциталопрамом.

Мета дослідження полягала у вивченні того, як мТМС впливає на рівні НФГМ та когнітивні функції при лікуванні ВДР у пацієнтів середнього та похилого віку. В рамках цього рандомізованого контрольованого дослідження 120 добровольців рандомізували в 2 групи з використанням методу таблиці випадкових чисел в контрольну групу (що складається з 60 учасників, які отримували есциталопрам для прийому всередину і симуляцію мТМС) і основну групу (що складається з 60 учасників, які отримували есциталопрам і мТМС).

Когнітивні функції, рівні НФГМ у сироватці крові та клінічну ефективність порівнювали між групами. В основній групі після лікування спостерігалися сприятливіші результати, ніж у контрольній групі. Зокрема, в основній групі оцінка за шкалою депресії Гамільтона 17 (HAMD-17) була нижчою (13,00, діапазон: 12,00-16,00) порівняно з контрольною групою (17,00, діапазон: 15,00-19,00). Крім того, оцінка за батареєю тестів для оцінки нейропсихологічного стану (RBANS) була вищою (166,00 (діапазон: 161,25-171,75) та 133,00 (діапазон: 130,00-136,75) відповідно) (малюнок 1).

В основній групі також відзначалася вища частота загальної ефективності (95,0%) порівняно з контрольною групою (82,0%). Крім того, в основній групі були виявлені більш високі рівні НФГМ у сироватці крові порівняно з контрольною групою (36,00 (діапазон: 33,00-38,00) та 30,00 (діапазон: 28,00-32,00) відповідно), а також оцінка за Монреальським тестом когнітивних функцій (MoCA): 24,00 (діапазон: 22,00-26,75) та 23,00 (діапазон: 21,00-25,00) відповідно.

Важливо відзначити, що під час лікування в жодній із груп не було зареєстровано значних небажаних реакцій. Таким чином, порівняно з монотерапією есциталопрамом для прийому внутрішньо, мТМС не тільки характеризується більш високою ефективністю, а й більш виразно підвищує рівень НФГМ та покращує когнітивну функцію у пацієнтів середнього та похилого віку з ВДР, демонструючи при цьому високий рівень безпеки.

Джерело:

Medicine (Baltimore)

Стаття:

Repetitive transcranial magnetic stimulation in the treatment of middle-aged and elderly major depressive disorder: A randomized controlled trial

Автори:

Xiaofang Wang і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: