EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Доцільність обмеження часу прийому їжі у вагітних із високим ризиком розвитку гестаційного цукрового діабету

вагітність, цукровий діабет вагітність, цукровий діабет
вагітність, цукровий діабет вагітність, цукровий діабет

Що нового?

У ході першого дослідження дотримання обмеження часу прийому їжі під час вагітності було встановлено його доцільність у другому та третьому триместрах вагітності, але при цьому не спостерігалося покращення глікемічних або кардіометаболічних результатів у учасниць із високим ризиком розвитку гестаційного цукрового діабету.

Згідно з результатами недавнього дослідження, опублікованими в журналі Scientific Reports, була підтверджена перспективність втручання з обмеженням часу їди у вагітних жінок тривалістю 5 тижнів, при цьому період їди учасницями в середньому склав трохи менше 10 годин на день. При цьому не було значних переваг щодо контролю глікемії або метаболічних результатів.

Обмеження часу прийому їжі - це стратегія харчування, що обмежує щоденний період, протягом якого дозволено споживання енергії. Мета даного рандомізованого контрольованого дослідження, проведеного Hanna MS Skarstad і співавт., полягала в оцінці дотримання обмеження часу прийому їжі та його можливого впливу на контроль глікемії та інші кардіометаболічні результати.

Вагітних жінок рандомізували до групи з обмеженням часу прийому їжі з максимальним щоденним вікном прийому їжі тривалістю 10 годин або до контрольної групи зі звичайним режимом харчування. Протягом усього дослідження учасницям проводили оральні глюкозотолерантні тести, а також оцінку складу тканин тіла до та після втручання. Безперервний моніторинг рівня інтерстиціальної глюкози дозволив отримати додаткову інформацію, а щоденно дотримувалися режиму харчування та рівень голоду, що допомогли оцінити вплив втручання.

З 32 учасниць 30 завершили дослідження, при цьому у них був зареєстрований значний рівень дотримання протоколу обмеження часу їди. У групі обмеження часу прийому їжі було відзначено скорочення щоденного вікна прийому їжі в середньому з 12,3 до 9,9 години. Однак, незважаючи на дотримання протоколу, у учасниць групи досліджуваного втручання не було виявлено значного покращення показників глікемії, артеріального тиску чи складу тканин тіла порівняно з контрольною групою.

Слід зазначити, що хоча учасниці, які вживали їжу з обмеженням часу, повідомляли про підвищення рівня голоду ввечері, рівень голоду вранці залишався незмінним. Крім цього, у раціоні харчування відбулися лише незначні зміни.

Джерело:

Scientific Reports

Стаття:

A randomized feasibility trial of time-restricted eating during pregnancy in people with increased risk of gestational diabetes

Автори:

Hanna MS Skarstad і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: