У ході першого дослідження дотримання обмеження часу прийому їжі під час вагітності було встановлено його доцільність у другому та третьому триместрах вагітності, але при цьому не спостерігалося покращення глікемічних або кардіометаболічних результатів у учасниць із високим ризиком розвитку гестаційного цукрового діабету.
Згідно з результатами недавнього дослідження, опублікованими в журналі Scientific Reports, була підтверджена перспективність втручання з обмеженням часу їди у вагітних жінок тривалістю 5 тижнів, при цьому період їди учасницями в середньому склав трохи менше 10 годин на день. При цьому не було значних переваг щодо контролю глікемії або метаболічних результатів.
Обмеження часу прийому їжі - це стратегія харчування, що обмежує щоденний період, протягом якого дозволено споживання енергії. Мета даного рандомізованого контрольованого дослідження, проведеного Hanna MS Skarstad і співавт., полягала в оцінці дотримання обмеження часу прийому їжі та його можливого впливу на контроль глікемії та інші кардіометаболічні результати.
Вагітних жінок рандомізували до групи з обмеженням часу прийому їжі з максимальним щоденним вікном прийому їжі тривалістю 10 годин або до контрольної групи зі звичайним режимом харчування. Протягом усього дослідження учасницям проводили оральні глюкозотолерантні тести, а також оцінку складу тканин тіла до та після втручання. Безперервний моніторинг рівня інтерстиціальної глюкози дозволив отримати додаткову інформацію, а щоденно дотримувалися режиму харчування та рівень голоду, що допомогли оцінити вплив втручання.
З 32 учасниць 30 завершили дослідження, при цьому у них був зареєстрований значний рівень дотримання протоколу обмеження часу їди. У групі обмеження часу прийому їжі було відзначено скорочення щоденного вікна прийому їжі в середньому з 12,3 до 9,9 години. Однак, незважаючи на дотримання протоколу, у учасниць групи досліджуваного втручання не було виявлено значного покращення показників глікемії, артеріального тиску чи складу тканин тіла порівняно з контрольною групою.
Слід зазначити, що хоча учасниці, які вживали їжу з обмеженням часу, повідомляли про підвищення рівня голоду ввечері, рівень голоду вранці залишався незмінним. Крім цього, у раціоні харчування відбулися лише незначні зміни.
Scientific Reports
A randomized feasibility trial of time-restricted eating during pregnancy in people with increased risk of gestational diabetes
Hanna MS Skarstad і співавт.
Коментарі (0)