EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
вагітність вагітність
вагітність вагітність

Що нового?

Вітамін D покращує прогноз у вагітних жінок з гестаційним цукровим діабетом та ефективно знижує частоту несприятливих наслідків вагітності.

Згідно з результатами систематичного огляду та метааналізу, добавку з вітаміном D доцільно застосовувати для зниження рівня гіпербілірубінемії у матерів та новонароджених, а також зменшення ризику госпіталізації. Для отримання даних про клінічне ведення пацієнток з гестаційним цукровим діабетом (ГЦД) було проведено дослідження, мета якого полягала в оцінці ефективності та безпеки застосування добавок з вітаміном D у вагітних жінок із ГЦД та новонароджених.

Пошук рандомізованих контрольованих досліджень (РКД) щодо оцінки ефективності та безпеки застосування вітаміну D у пацієнток з ГЦД проводили два автори за базами даних Wanfang, CNKI, Embase, Web of Science, Cochrane Library, PubMed та Medline. Для оцінки якості РКД використовували керівництво Кокрейнівської спільноти. Статистичний аналіз виконували за допомогою програмного забезпечення RevMan 5.3.

У підсумку до огляду було включено 20 РКД за участю 1682 пацієнток з ГЦД, з яких 837 приймали добавки з вітаміном D. У всіх пацієнток з ГЦД прийом вітаміну D сприяв підвищенню рівня 25(OH)D у сироватці крові (стандартизована різниця середніх (СРС)) : 4,07) та рівня холестерину ліпопротеїнів високої щільності (СРС: 0,41), а також зниження рівня холестерину ліпопротеїнів низької щільності (СРС: -0,49), тригліцеридів (СРС: -0,59) та загального холестерину (СРС : -0,67). Прийом добавок з вітаміном D знижував ймовірність госпіталізації новонароджених (відношення шансів (ВШ): 0,38), розвитку гіпербілірубінемії у новонароджених (ВШ: 0,38) та передчасних пологів (ВШ: 0,37).

В отриманих результатах систематичної помилки, пов'язаної з переважною публікацією позитивних результатів дослідження, не виявлено. Прийом добавок з вітаміном D сприяє нормалізації рівня ліпідів у крові у пацієнток із ГЦД та мінімізує несприятливі наслідки у новонароджених. У майбутньому необхідно буде провести дослідження високої якості щодо оцінки безпечної тривалості застосування та дози вітаміну D.

Джерело:

International Journal of Clinical Practice

Стаття:

Vitamin D Supplementation for the Outcomes of Patients with Gestational Diabetes Mellitus and Neonates: A Meta-Analysis and Systematic Review

Автори:

Chunfeng Wu і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: