EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Лапароскопічна техніка краща за відкриту хірургію при лікуванні пацієнтів з виразковим колітом Лапароскопічна техніка краща за відкриту хірургію при лікуванні пацієнтів з виразковим колітом
Лапароскопічна техніка краща за відкриту хірургію при лікуванні пацієнтів з виразковим колітом Лапароскопічна техніка краща за відкриту хірургію при лікуванні пацієнтів з виразковим колітом

Що нового?

У пацієнтів з виразковим колітом слід віддавати перевагу лапароскопічному втручанню, оскільки воно забезпечує кращі віддалені наслідки для якості життя та більш сприятливі післяопераційні результати. 

Нещодавно опубліковане дослідження виявило, що при хірургічному лікуванні виразкового коліту малоінвазивна лапароскопічна техніка забезпечувала кращі післяопераційні результати та позитивно впливала на якість подальшого життя пацієнтів завдяки збереженню більш стабільного психічного стану і мінімізації частоти пізніх ускладнень.

В цьому дослідженні порівнювали результати лікування пацієнтів упродовж останніх 13 років при застосуванні традиційного та лапароскопічного методів хірургії. Між 1 січня 2005 та 31 травня 2018 року хірургічне лікування отримали 89 пацієнтів (41 чоловік та 48 жінок).В групах лапароскопічного втручання та відкритої хірургії середній вік пацієнтів становив відповідно 45,06 ±14,4 та 39,8 ± 13,4 року.

Оцінювали якість життя, загальний стан пацієнтів, ранні та віддалені наслідки хірургічного лікування, зокрема ускладнення. Як слідує з таблиці, між групами не було різниці за тривалістю перебування в стаціонарі та потребі в трансфузіях:

 

Лапароскопічна хірургія

Відкрита хірургія

Перебування в стаціонарі

10,3 ± 3,3 дні

11,2 ± 3,7 дні

Потреба в трансфузіях

2,6 ± 2,2 порції

2,8 ± 1,7 порції

 

В групі лапароскопічного втручання дослідники відмітили суттєво менший час до відновлення функції кишечника, менше днів, проведених пацієнтами в палаті інтенсивної терапії, а також меншу частоту пізніх ускладнень, таких як непрохідність кишечника, септичний стан, післяопераційні грижі та інші.  

Зокрема, лапароскопічна техніка забезпечувала значно швидше відновлення функції кишечника у випадках термінових операцій:

 

 Лапароскопічна хірургія

Відкрита хірургія

Час до відновлення функції кишечника

1,2 ± 0,5 дні

1,6 ± 0,7 дні

Кількість днів, проведених в палаті інтенсивної терапії

2,1 ± 0,9 дні

2,5 ± 1,6 дні

Відновлення функції кишечника після ургентної операції

1,2 ± 0,4 дні

1,8 ± 0,7 days

 

У підсумку, у пацієнтів з виразковим колітом малоінвазивна лапароскопічна хірургія забезпечує кращі периопераційні результати і вищу якість життя.

Джерело:

Orv Hetil

Стаття:

[Use of laparoscopic technique in the treatment of ulcerative colitis]

Автори:

György Lázár et al.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді ua
Спробуй: