EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
люмбалгія люмбалгія
люмбалгія люмбалгія

Що нового?

У пацієнтів з хронічною люмбалгією фармакопунктура протягом 5 тижнів ефективніша за фізіотерапію щодо зниження виразності болю, поліпшення функціонування попереку та підвищення якості життя.

У ході значного для міжнародної охорони здоров'я прагматичного рандомізованого контрольованого дослідження було отримано переконливі докази ефективності та безпеки фармакопунктури при хронічній люмбалгії. У порівнянні з фізіотерапією фармакопунктура забезпечує виразне зниження інтенсивності болю та покращує функціональні результати та якість життя пацієнтів з люмбалгією.

Мета дослідників полягала у вивченні альтернативних варіантів лікування хронічної люмбалгії — поширеної проблеми охорони здоров'я в усьому світі. Це багатоцентрове дослідження у двох паралельних групах, спрямоване на комплексне порівняння фармакопунктури та фізіотерапії як методів лікування хронічної люмбалгії, було проведено у чотирьох медичних закладах корейської медицини. Учасники з хронічною люмбалгією були рандомізовані для проходження 10 сеансів фармакопунктури або фізіотерапії протягом 5 тижнів з наступним наглядом протягом 25 тижнів.

Ключові показники, включаючи оцінки за числовою рейтинговою шкалою (ЧРШ) та візуальною аналоговою шкалою (ВАШ) для оцінки інтенсивності люмбалгії та іррадіюючого болю в ногах, оцінку загального враження пацієнта про зміни, оцінку за Європейським опитувальником якості життя за 5 показниками (EQ- 5D-5L) та індекс інвалідизації Освестрі (ODI), реєстрували з різними інтервалами. Оцінку проводили в ITT-популяції (популяція для аналізу, що виконується з припущення, що всі пацієнти отримали призначене лікування) за допомогою змішаної лінійної моделі.

Через 6 тижнів після рандомізації у групі застосування фармакопунктури спостерігалися статистично значуще найкращі результати порівняно з групою застосування фізіотерапії щодо полегшення люмбалгії (відмінність оцінок за ЧРШ: 1,54; 95 % ДІ: 0,94–2,13), функціонального поліпшення (відмінність значень ODI: 4,52%; 95 % ДІ: 0,93–8,11%) та покращення якості життя (різниця оцінок за EQ-5D-5L: -0,05; 95 % ДІ від -0,08 до -0,01). Ці переваги зберігалися протягом усього періоду подальшого спостереження тривалістю 25 тижнів.

Крім того, при аналізі серед учасників зі зниженням оцінок інтенсивності люмбалгії за ЧРШ принаймні на 50 % протягом наступного спостереження тривалістю 182 дні у групі застосування фармакопунктури одужання відбувалося статистично значуще швидше, ніж у групі застосування фізіотерапії. Випадків розвитку серйозних небажаних явищ, пов'язаних із втручанням, виявлено не було. У світлі цих новаторських відкриттів фармакопунктура стає перспективним методом лікування пацієнтів із хронічною люмбалгією.

Джерело:

Journal of Pain Research

Стаття:

A Pragmatic Randomized Controlled Trial on the Effectiveness and Safety of Pharmacopuncture for Chronic Lower Back Pain

Автори:

Kyoung Sun Park і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: