EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
пульпектомія пульпектомія
пульпектомія пульпектомія

Що нового?

Пульпектомія тимчасових зубів з метою їх збереження до природного випадання призводить до поліпшення якості життя дітей, пов'язаного зі здоров'ям ротової порожнини, в порівнянні з простим видаленням цих зубів.

Згідно з результатами рандомізованого клінічного дослідження, проведення пульпектомії було пов'язане з покращенням якості життя, пов'язаного зі здоров'ям ротової порожнини (OHRQoL), та зниженням рівня тривоги через 12 місяців після лікування порівняно з видаленням зуба. Jenny Abanto та співавт. провели оцінку впливу двох підходів до лікування тимчасових молярів з некрозом пульпи (видалення або пульпектомія) на OHRQoL у дітей.

У дослідженні взяли участь 100 дітей віком від 3 до 5 років з не менше ніж 1 тимчасовим моляром з некротизованою пульпою. Діти були рандомізовані до різних груп дослідження. У звітах, що заповнюються батьком, використовувалася бразильська версія шкали здоров'я порожнини рота у дітей раннього віку (B-ECOHIS) на початку дослідження та повторно через 4, 8 та 12 місяців.

Для аналізу відмінностей між групами використовували лінійну регресію, а для оцінки інтенсивності зубного болю пацієнтами та оцінки тривоги — логістичну регресію з α = 5 %. Середні значення (стандартне відхилення (СВ)) оцінок B-ECOHIS на початковому рівні і через 12 місяців для груп застосування пульпектомії та видалення представлені в таблиці 1.

Обидва методи лікування призвели до статистично значущого поліпшення OHRQoL, однак у групі застосування видалення спостерігалися вищі загальні оцінки по B-ECOHIS та оцінки більшості її підшкал, що свідчить про нижчу якість життя. Крім того, видалення зуба було пов'язане з вищим рівнем тривоги порівняно з пульпектомією (відношення шансів: 2,52). Порівняно з видаленням проведення пульпектомії було пов'язане з більш виразним поліпшенням OHRQoL через 12 місяців. Це вказує на те, що у дітей із зубами з некротизованою пульпою пульпектомія має бути кращим методом.

Джерело:

Community Dentistry and Oral Epidemiology

Стаття:

Impact of pulpectomy versus tooth extraction in children's oral health-related quality of life: A randomized clinical trial

Автори:

Jenny Abanto і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: