EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
вітамін Е вітамін Е
вітамін Е вітамін Е

Що нового?

У пацієнтів з НАЖХП застосування вітаміну Е пов'язане з покращенням показників АЛТ та АСТ, а також із зменшенням виразності фіброзу та стеатозу.

Згідно з результатами недавнього парасолькового огляду метааналізів даних рандомізованих контрольованих досліджень, застосування вітаміну Е є перспективним методом для зниження рівнів аланінамінотрансферази (АЛТ) і аспартатамінотрансферази (АСТ) і зниження виразності фіброзу і стеатозу, ключових маркерів неалкогольної жирової хвороби печінки (НАЖХП).

При застосуванні вітаміну Е в дозах понад 600 МО/добу або при тривалості лікування не менше 12 місяців було відзначено статистично значуще зниження оцінок фіброзу.

Основна мета полягала в оцінці впливу застосування вітаміну Е на різні показники у пацієнтів з НАЖХП, включаючи рівні гамма-глутамілтрансферази (ГГТ), АЛТ, АСТ, а також ступінь стеатозу та фіброзу. Для цього група дослідників провела ретельний пошук статей, опублікованих до червня 2023 року, у таких базах даних, як Web of Science, EMBASE, PubMed, SCOPUS та MEDLINE. За допомогою моделі з випадковими ефектами розраховували загальну величину ефекту (ВЕ) із довірчими інтервалами (ДІ).

У цей парасольковий огляд було включено 6 метааналізів, і сукупні результати були перспективними. За результатами аналізу сукупних даних про ВЕ з використанням моделі з випадковими ефектами було визначено, що додатковий прийом вітаміну Е надавав статистично значущий позитивний вплив на кілька маркерів НАЖХП: було відзначено зниження рівнів АЛТ та АСТ, а також ступеня фіброзу та стеатозу (див. таблицю 1).

Однак дані вказують на те, що статистично значущого впливу на рівень ГГТ не було. У ході аналізу в підгрупах був виявлений ряд закономірностей, що становлять інтерес. Зниження оцінки виразності фіброзу було найбільшим при дозі вітаміну Е більше 600 МО/добу (ВЕ: -0,25; 95% ДІ від -0,41 до -0,10) та при тривалості лікування не менше 12 місяців (ВЕ: -0,24; 95% ДІ від -0,37 до -0,12). Таким чином, застосування вітаміну Е демонструвало потенційну користь щодо зменшення виразності ознак НАЖХП.

Джерело:

Journal of Digestive Diseasese

Стаття:

Vitamin E supplementation in the treatment on nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD): Evidence from an umbrella review of meta-analysis on randomized controlled trials

Автори:

Ming Yue Wang і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: