EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
біль біль
біль біль

Що нового?

Внутрішньовенне введення кеторолаку забезпечує ефективне полегшення болю після проведення поперекового спондилодезу.

Згідно з результатами недавнього дослідження, опублікованими в журналі Spine, внутрішньовенне введення кеторолаку стало перспективним компонентом протоколів прискореного відновлення після операції (ERAS) завдяки його вираженій ефективності щодо скорочення вживання опіоїдів, покращення контролю болю в перший післяопераційний день та скорочення тривалості госпіталізації без підвищення частоти розвитку ускладнень чи псевдоартрозів.

Мета цього рандомізованого подвійного сліпого плацебо-контрольованого дослідження, проведеного Sravisht Iyer та співав., полягала в оцінці впливу внутрішньовенного введення кеторолаку (В/В-K) порівняно з внутрішньовенним введенням плацебо (В/В-П) та внутрішньовенним введенням ацетамінофену (В /В-A). У дослідження були включені пацієнти віком від 18 до 75 років, які перенесли 1-2-рівневий поперековий спондилодез. Пацієнтів, які отримували опіоїди протягом тривалого часу, курців та осіб із протипоказаннями до будь-якого з методів лікування, використаних у цьому дослідженні, виключали.

У дослідженні використовували схему блокової рандомізації, при цьому учасники, персонал лікарні та дослідники не були обізнані про призначене лікування. Після поперекового спондилодезу пацієнтів рандомізували до однієї з наступних груп:

Група В/В-K: пацієнти отримували препарат у дозі 15 мг (у віці > 65 років) або 30 мг (у віці < 65 років) кожні 6 годин протягом 48 годин
Група В/В-А: пацієнти отримували препарат у дозі 1000 мг кожні 6 годин
Група В/В-П: пацієнти отримували фізіологічний розчин кожні 6 годин протягом 48 годин

Ключові показники включали демографічні та хірургічні характеристики, споживання опіоїдів (в еквівалентах морфіну в міліграмах), тривалість госпіталізації та побічні ефекти, пов'язані із застосуванням опіоїдів. Ключовим результатом, що представляє інтерес, було споживання опіоїдів у стаціонарі протягом перших 72 годин. В аналіз, що виконується з припущення, що всі пацієнти отримали призначене лікування (ITT-аналіз), були включені дані 171 пацієнта, середній вік яких склав 57,1 років. У групі В/В-К спостерігалося статистично значуще нижче споживання опіоїдів через 72 години (173 ± 157 мг) в порівнянні з групами В/В-А (255 ± 179 мг) і В/В-Р (299 ± 179) (Р==0,000).

За результатами ITT-аналізу В/В-К було ефективніше, ніж В/В-А (р = 0,025) та В/В-Р (р = 0,000) з точки зору зменшення споживання опіоїдів, але різниця з В/В-А не була статистично значущою. Крім того, за результатами ITT-аналізу, у пацієнтів, які отримували В/В-K, відзначалися статистично значуще нижча частота розвитку болю максимального (р = 0,004), мінімального (р = 0,001), середньої (р = 0,001) інтенсивності та поточної болі (р = 0,002) у перший післяопераційний день, а статистично значуще скорочення тривалості госпіталізації (р = 0,009) порівняно з пацієнтами, які отримували В/В-Р. Щодо побічних ефектів, пов'язаних із застосуванням опіоїдів, обсягу дренажу, клінічної ефективності або частоти зрощування статистично значимих відмінностей виявлено не було.

Джерело:

Spine

Стаття:

Intravenous Ketorolac Substantially Reduces Opioid Use and Length of Stay After Lumbar Fusion: A Randomized Controlled Trial

Автори:

Sravisht Iyer та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: