EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
вагітність вагітність
вагітність вагітність

Що нового?

Існує зв'язок між внутрішньоутробним впливом забруднюючих речовин навколишнього повітря та відхиленнями темпів росту та кінцевої маси тіла від третього триместру до дворічного віку.

Результати когортного дослідження, опубліковані в журналі BMC Medicine, вказують на те, що зміни темпів росту і кінцевої маси тіла в період з третього триместру до дворічного віку були пов'язані з внутрішньоутробним впливом забруднюючих речовин атмосферного повітря. Мета дослідження, проведеного Nan Ji та співавт., полягала в оцінці взаємозв'язку впливу забруднюючих речовин атмосферного повітря в пренатальний період з відхиленнями від норми маси тіла з третього триместру вагітності до досягнення дитиною дворічного віку.

Загалом до дослідження було включено 490 майбутніх матерів, відібраних з когорти «Ризики для материнства та розвитку, спричинені екологічними та соціальними стресорами» (MADRES). Ця когорта в основному складалася з представниць малозабезпечених верств населення, переважно латиноамериканського походження, що мешкають у Лос-Анджелесі, штат Каліфорнія. Оцінку впливу факторів навколишнього середовища, таких як діоксид азоту (NO2), механічні включення розміром менше 10 мкм (PM10), механічні включення розміром менше 2,5 мкм (PM2,5) та озон (O3) проводили в період вагітності з використанням даних офіційних станцій моніторингу якості повітря.

Масу плоду визначали з використанням даних УЗД матері, а дані про масу тіла немовляти та дитини збирали з медичних карток або отримували під час наступних контрольних візитів. Щоб проаналізувати вплив забруднюючих речовин навколишнього повітря на зріст у певні періоди часу, загальний ріст та масу тіла, дослідники використовували шматкові сплайнові моделі. Середні рівні впливу в пренатальний період (стандартне відхилення) були такими: 16,4 (2,9) ppb для NO2; 12,0 (1,1) мікрограмів на кубічний метр (мкг/м3) для PM2,5; 28, 5 (4,7) мкг/м3 для PM10 та 26,2 (2,9) ppb для O3.

При порівнянні підвищення середніх рівнів забруднюючих речовин в навколишньому повітрі в пренатальний період з 10-го відсотка до 90-го відсотка було виявлено кілька виражених ефектів. Зокрема, спостерігалося суттєве збільшення темпів зростання з третього триместру до віку 3 місяців (1,55% для PM2,5 та 1,64% для NO2). І навпаки, спостерігалося значне зниження темпів зростання від 6 місяців до 2 років (0,90% для NO2). Крім того, досягнута до віку 2 років маса тіла була суттєво нижчою (-7,50 % для PM10 та -7,00 % для NO2).

Відхилення темпів зростання та кінцевої маси тіла в період з третього триместру до дворічного віку були пов'язані із внутрішньоутробним впливом забруднюючих речовин атмосферного повітря. Ці результати підтверджують важливість зниження рівня забруднення навколишнього повітря, особливо в малозабезпечених спільнотах, в інтересах суспільної охорони здоров'я.

Джерело:

BMC Medicine

Стаття:

Prenatal ambient air pollution exposure and child weight trajectories from the 3rd trimester of pregnancy to 2 years of age: a cohort study

Автори:

Nan Ji і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: