EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
зубний біль зубний біль
зубний біль зубний біль

Що нового?

Місцеві ін'єкції бупівакаїну ефективно полегшують біль після хірургічного видалення третього моляра.

Згідно з даними простого сліпого рандомізованого контрольованого дослідження, введення бупівакаїну у вигляді місцевої ін'єкції призводило до зниження інтенсивності післяопераційного болю через 4-, 8-, 12- та 24-годинні інтервали після хірургічного видалення ретинованих третіх молярів нижньої щелепи. Мета дослідження полягала в оцінці ефективності місцевого застосування бупівакаїну у полегшенні болю після видалення зуба.

У рамках дослідження з використанням електронних таблиць Microsoft Office Excel було випадково відібрано 56 добровольців віком від 18 до 30 років, середній вік 22,3 ± 3,4 роки. Далі їх розділили на дві групи, кожна з яких складалася з 28 учасників із рівними частками жінок та чоловіків. У групі втручання 29 учасникам вводили 0,5% бупівакаїн у дозі 2 мл у вигляді місцевої ін'єкції поблизу місця екстракції за допомогою інсулінового шприца для попередження інтраневральної або внутрішньовенної інфільтрації. Іншим 27 пацієнтам, що становлять контрольну групу, вводили фізіологічний розчин у дозі 2 мл, використовуючи той самий метод введення. Всі учасники обох груп пройшли процедуру хірургічного видалення ретинованих третіх молярів нижньої щелепи під місцевою анестезією. У чотирьох часових точках (4, 8, 12 та 24 години після втручання) проводили оцінку рівня болю з використанням цифрової рейтингової шкали (ЦРШ).

Спостерігалося виразне зниження оцінок інтенсивності болю у групі досліджуваного втручання проти контрольної групи протягом усього післяопераційного періоду. Застосування бупівакаїну у формі місцевої ін'єкції не призводило до значних проблем та ефективно мінімізувало післяопераційний біль.

Джерело:

Al-Rafidain Journal of Medical Sciences

Стаття:

Analgesic Efficacy of Bupivacaine as an Infiltration Injection Technique after Extraction of Impacted Mandibular Third Molars: A Randomized Controlled Study

Автори:

Rasha Adel Al-Mahdawi і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: