EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
вагітність вагітність
вагітність вагітність

Що нового?

Застосування каротиноїдів у пренатальному періоді (особливо лютеїну та зеаксантину) може зміцнити здоров'я матері та немовляти за рахунок покращення загального каротиноїдного статусу.

Результати нового рандомізованого дослідження («Застосування лютеїну та зеаксантину при вагітності» (L-ZIP)) свідчать про ефективність застосування каротиноїдів у пренатальному періоді та їх користь для майбутніх матерів та їхніх дітей. У дослідженні, мета якого полягала в оцінці впливу додаткового прийому каротиноїдів на здоров'я матерів та немовлят, було отримано переконливі докази позитивного впливу цих мікроелементів.

У ході дослідження 47 жінок у першому триместрі вагітності рандомізували у 2 групи на отримання стандартних вітамінів для вагітних у поєднанні з м'якими таблетками з лютеїном у дозі 10 мг та зеаксантином у дозі 2 мг (група застосування каротиноїдів) або стандартних вітамінів для вагітних у поєднанні з м'якими таблетками із плацебо (контрольна група) протягом 6–8 місяців.

Концентрацію каротиноїдів у сироватці крові та шкірі матері вимірювали за допомогою методів високоефективної рідинної хроматографії та спектроскопії комбінаційного розсіювання. Вимірювання проводили наприкінці кожного триместру та у післяпологовий період. Для дітей використовували аналогічні методи, які оптимізували з урахуванням віку. Крім того, проводили повторні вимірювання та виконували парний t-тест Стьюдента. Поріг статистичної значущості було встановлено на рівні p < 0,05. У всіх часових точках у групі застосування каротиноїдів спостерігалося статистично значуще підвищення рівнів лютеїну та зеаксантину у сироватці крові матері, загального рівня каротиноїдів та каротиноїдного статусу шкіри порівняно з контрольною групою.

У немовлят, народжених від матерів із групи застосування каротиноїдів, було відзначено статистично значуще (5-кратне) підвищення рівнів лютеїну та зеаксантину в пуповинній крові, більш ніж 3-кратне підвищення загального рівня каротиноїдів у пуповинній крові та підвищення рівня каротиноїдів у шкірі на 38 %. порівняно з контрольною групою. Крім того, було виявлено стійкий позитивний зв'язок між загальним каротиноїдним статусом матерів після пологів та немовлят.

Застосування каротиноїдів у пренатальному періоді відкриває значні перспективи для покращення загального каротиноїдного статусу (у шкірі та сироватці крові) як у майбутніх матерів, так і немовлят, потенційно сприяючи поліпшенню клінічних результатів. Ці перспективні результати створюють передумови для потенційного поліпшення в галузі надання пренатальної медичної допомоги, забезпечуючи досягнення кращих результатів як у матерів, так і у їхніх дітей. На тлі зростання поінформованості про важливість харчування в пренатальному періоді результати цього дослідження створюють умови для цілеспрямованих втручань та формування здоровішого майбутнього для матерів та їх дітей.

Джерело:

The Journal of Nutrition

Стаття:

Systemic Effects of Prenatal Carotenoid Supplementation in the Mother and her Child: The Lutein and Zeaxanthin in Pregnancy (L-ZIP) Randomized Trial -Report Number 1

Автори:

Emmanuel K Addo і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: