EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
додатки смартфонів для дотримання дієти додатки смартфонів для дотримання дієти
додатки смартфонів для дотримання дієти додатки смартфонів для дотримання дієти

Що нового?

Застосування простого додатку для смартфонів для планування дієти зі зниженим вмістом оліго-, ди-, моносахаридів і поліолів, що ферментуються (FODMAP), перевершує за ефективністю традиційну спазмолітичну терапію при синдромі подразненого кишечника (СПК).

Згідно з результатами дослідження DOMINO, у пацієнтів із синдромом подразненого кишечника застосування додатку для планування дієти FODMAP протягом 8 тижнів ефективніше за стандартну лікарську терапію. Застосування цієї програми для смартфонів було пов'язане зі збільшенням частоти відповіді у довгостроковій перспективі та зниженням виразності симптомів СПК (IBS-SSS). Мета дослідження полягала у порівнянні ефективності застосування додатка для планування дієти FODMAP та терапії отилонію бромідом при СПК.

Лікарі-терапевти набирали пацієнтів з вперше встановленим [MM1] СПК, яких потім рандомізували на отримання отилонію броміду (40 мг 3 рази на добу) або дотримання дієти FODMAP протягом 8 тижнів. Тривалість спостереження за пацієнтами становила до 24 тижнів. У дослідженні проводили оцінку виразності симптомів щодо IBS-SSS та частоти відповіді (визначуваної як поліпшення на ≥ 50 балів) у всіх пацієнтів та у підгрупі пацієнтів, які відповідали Римським критеріям IV функціональних захворювань шлунково-кишкового тракту (Rome+). Крім того, оцінювали терапевтичну ефективність, якість життя, виразність депресії та тривоги, ступінь тяжкості соматичних симптомів (вимірювану за допомогою опитувальника з оцінки здоров'я пацієнтів (PHQ15, PHQ9), ступінь дотримання запропонованого режиму лікування та прогностичні фактори відповіді.

Для участі у дослідженні рандомізували 459 пацієнтів із СПК (середній вік: 41±15 років, 76% жінок, 70% відповідали критеріям Rome+). Через 8 тижнів частота відповіді у групі застосування дієти була статистично значуще вищою порівняно з групою застосування отілонію броміду, при цьому відмінність була більш вираженою в підгрупі пацієнтів, які відповідали критеріям Rome+. Ступінь дотримання запропонованого режиму лікування був вищим у групі застосування дієти порівняно з групою застосування отилонію броміду (див. таблицю 1).

Більш висока частота відповіді в групі дієти спостерігалася навіть через 4 тижні (62% (132 з 213 пацієнтів) проти 51 % (110 з 215 пацієнтів)), а протягом періоду наступного спостереження було зареєстровано стійке зниження симптомів. Прогностичними факторами відповіді були приналежність до жіночої статі (відношення шансів (ВШ) = 2,08) для групи застосування дієти та оцінка за PHQ 15 (ВШ = 1,10) для групи застосування отилонію броміду. У пацієнтів із вперше встановленим [MM1] діагнозом СПК,  застосування програми для смартфонів для планування дієти FODMAP на етапі первинної медичної допомоги забезпечувало більш ефективне полегшення симптомів порівняно із застосуванням спазмолітичного препарату.

Таким чином, дотримання дієти FODMAP слід розглядати як оптимальну терапію першої лінії СПК в установах первинної медико-санітарної допомоги. Результати цього дослідження відкривають нові можливості для більш індивідуалізованої та ефективної самодопомоги у пацієнтів із СПК та розширюють можливості контролю симптомів за допомогою технологій для смартфонів та дотримання дієти.

Джерело:

Gut

Стаття:

Diet or medication in primary care patients with IBS: the DOMINO study - a randomised trial supported by the Belgian Health Care Knowledge Centre (KCE Trials Programme) and the Rome Foundation Research Institute

Автори:

Florencia Carbone і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: