EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Хронічний гепатит С. Хронічний гепатит С.
Хронічний гепатит С. Хронічний гепатит С.

Що нового?

Комбінована терапія софосбувіром та даклатасвіром забезпечує ефективне та безпечне досягнення високої стійкої вірусологічної відповіді (95,8 %) у пацієнтів з хронічним гепатитом С протягом 12–24 тижнів без застосування рибавірину.

У багатоцентровому спостережному відкритому дослідженні застосування непатентованого комбінованого препарату з фіксованою дозою софосбувіру (400 мг) і даклатасвіру (60 мг) характеризувалося сприятливим профілем безпеки та ефективності при лікуванні алжирців, що страждають на хронічний гепатит С. Мета дослідження полягала в оцінці ефективності та безпеки фіксованих доз двох противірусних засобів прямої дії (для прийому всередину один раз на день) у лікуванні хронічного гепатиту С.

У дослідженні взяли участь 100 пацієнтів із усіма генотипами вірусу гепатиту С, які пройшли лікування тривалістю 12 або 24 тижні без застосування рибавірину. Основною кінцевою точкою була частка пацієнтів, які досягли стійкої вірусологічної відповіді (СВВ) через 12 тижнів після завершення лікування. Крім того, як додаткові кінцеві точки у дослідженні вивчали профіль безпеки лікування та розвиток небажаних явищ.

Повна вибірка для аналізу включала 99 добровольців, середній вік яких становив 51,4±14,4 року; співвідношення чоловіків та жінок  0,86. Серед пацієнтів зустрічалися різні генотипи вірусу гепатиту С (ВГС): 1b (n = 47), 2 (n = 17), 1a (n = 3), 2a/2c (n = 2), 3 (n = 4 (n = 1), при цьому у 27 учасників інформація про генотип була відсутня. Більшість пацієнтів раніше не отримували лікування, не страждали на цироз печінки (n==70) і пройшли курс лікування тривалістю 12 тижнів, при цьому у 19 пацієнтів був діагностований цироз печінки, при цьому у 68,42% пацієнтів (n==13) захворювання відповідало класу А за Чайлд-П'ю, а 5 пацієнтів мали попередній досвід лікування (усі з них пройшли курс лікування тривалістю 24 тижні).

Аналіз ефективності проводили з використанням даних 95 пацієнтів. Його результати вказували на те, що СВВ 12 було досягнуто у 91 пацієнта, внаслідок чого частота відповіді склала 95,8%. Було зареєстровано 6 небажаних явищ, усі з яких піддавалися корекції та були легкого ступеню тяжкості.

У підсумку, комбінована терапія софосбувіром та даклатасвіром у пацієнтів з ВГС з Алжиру без застосування рибавірину протягом 12 або 24 тижнів забезпечувала багатообіцяючі результати. Дані цього дослідження наголошують на необхідності подальшого вивчення безпеки та ефективності застосування цієї комбінації.

Джерело:

Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics

Стаття:

Efficacy of Sofosbuvir/Daclatasvir in a Single Tablet for Treating Chronic Viral Hepatitis C

Автори:

Nabil Debzi і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: