EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
нейропатичний біль нейропатичний біль
нейропатичний біль нейропатичний біль

Що нового?

Застосування окситоцину пов'язане зі зниженням інтенсивності нейропатичного болю.

Попередні результати рандомізованого контрольованого подвійного сліпого перехресного дослідження свідчать про те, що введення окситоцину в дозі 100 мкг ефективно полегшує нейропатичний біль. Метою дослідження було оцінити вплив інтратекального введення окситоцину на нейропатичний біль, алодинію та механічну гіпералгезію в порівнянні з плацебо.

Особи віком від 18 до 70 років, які зазнавали нейропатичного болю протягом як мінімум шести місяців, отримували дві різні процедури: інтратекальні ін'єкції окситоцину та фізіологічного розчину. Ін'єкції виконували з перервою щонайменше 7 днів між ними. Тривалий біль у нейропатичній ділянці в дослідженні оцінювали з використанням візуальної аналогової шкали (ВАШ), а ділянки гіперчутливості визначали шляхом дослідження реакції на стимуляцію нитками фон Фрея та ватяними паличками.

Вимірювання проводили протягом 4-годинного періоду. Основною кінцевою точкою, що становила інтерес, була оцінка болю за ВАШ протягом перших 4 годин після введення, який визначали з використанням лінійної моделі змішаних ефектів. Додаткові кінцеві точки включали вербальну оцінку інтенсивності болю, що реєструється щодня протягом 7 днів, а також оцінку ділянок гіперчутливості та спровокованого болю протягом 4 годин після введення.

Дослідження було припинено достроково у зв'язку з тим, що до нього було включено лише 5 із запланованих 40 осіб, що було пов'язано з труднощами з набором учасників та обмеженнями фінансування. Зареєстрована інтенсивність болю до введення препарату становила 4,75±0,99. Слід зазначити, що змодельована інтенсивність болю після введення окситоцину знизилася (зниження до 1,61±0,87) порівняно з плацебо (зниження до 2,49±0,87).

Крім того, щоденні оцінки інтенсивності болю протягом тижня після введення окситоцину були нижчими за відповідні оцінки після введення фізіологічного розчину (2,53±0,89 порівняно з 3,66±0,89). Варто зазначити, що після застосування окситоцину ділянка аллодинії зменшилася на 11%, проте спостерігалося збільшення гіпералгезії на 18% порівняно з плацебо. Важливо, що побічних ефектів, пов'язаних із застосуванням препарату, зареєстровано не було.

Враховуючи обмеження у вигляді невеликого розміру вибірки, примітно, що застосування окситоцину забезпечувало більш виразне зниження інтенсивності болю в порівнянні з плацебо у всіх учасників. Це свідчить про необхідність проведення додаткових досліджень окситоцину у цій популяції.

Джерело:

Pain Medicine

Стаття:

Preliminary results from a randomized, controlled, cross-over trial of intrathecal oxytocin for neuropathic pain

Автори:

James C Eisenach і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: