EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
депресія депресія
депресія депресія

Що нового?

Для полегшення шлунково-кишкових симптомів у пацієнтів з функціональною диспепсією та депресією можна застосовувати міртазапін.

Результати порівняльного дослідження, опубліковані в журналі Gastroenterology and Hepatology from Bed to Bench, вказують, що застосування міртазапіну забезпечувало більш ефективне зниження шлунково-кишкових симптомів, пов'язаних з порушеннями евакуації шлункового вмісту. Хоча результати застосування міртазапіну при тривозі статистично значуще не відрізнялися, застосування цього препарату у пацієнтів з функціональною диспепсією (ФД) та депресією було ефективнішим.

Negin Jamshidfar та співавт. провели порівняння ефективності застосування міртазапіну та нортриптиліну у пацієнтів з ФД та супутньою тривогою або депресією. Для цього в рамках рандомізованого клінічного дослідження 42 пацієнти з ФД розділили на дві групи: групу застосування міртазапіну в дозі 7,5 мг 1 р/добу (22 пацієнти) та групу застосування нортриптиліну в дозі 25 мг 1 р/добу (20 пацієнтів) протягом 12 тижнів. З дослідження виключали вагітних, пацієнтів, які отримують терапію антидепресантами, пацієнтів із захворюваннями органічної природи, які зловживають алкоголем, а також пацієнтів із серйозними захворюваннями психіки. Оцінку включених у дослідження пацієнтів проводили з використанням опитувальника лікарні Непін (Nepean questionnaire) та опитувальника Гамільтона до, під час та після завершення лікування.

Порівняно з нортриптиліном, застосування міртазапіну забезпечувало статистично значуще полегшення таких симптомів, як відрижка, біль в епігастрії та здуття живота. Крім того, порівняно з нортриптиліном застосування міртазапіну супроводжувалося більш виразним зниженням середньої оцінки виразності депресії за опитувальником Гамільтона до кінця лікування. Щодо впливу на оцінку виразності тривоги, статистично значущої різниці між групами застосування двох досліджених антидепресантів виявлено не було.

Джерело:

Gastroenterology and Hepatology from Bed to Bench

Стаття:

Comparison the potency of Nortriptyline and Mirtazapine on gastrointestinal symptoms, the level of anxiety and depression in patients with functional dyspepsia

Автори:

Negin Jamshidfar і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: