EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Дослідження ефективності мРНК-вакцини BNT162b2 проти COVID-19 Дослідження ефективності мРНК-вакцини BNT162b2 проти COVID-19
Дослідження ефективності мРНК-вакцини BNT162b2 проти COVID-19 Дослідження ефективності мРНК-вакцини BNT162b2 проти COVID-19

Що нового?

мРНК-вакцина BNT162b2 ефективна в запобіганні різним пов'язаним з коронавірусом наслідкам, таким як госпіталізація, смерть і тяжкий перебіг захворювання.

За даними обсерваційного дослідження, опублікованого в The New England Journal of Medicine, мРНК-вакцина BNT162b2 ефективна по відношенню до різних результатів, пов'язаних з інфікуванням SARS-CoV-2. Ефективність цієї вакцини проти COVID-19 оцінювалася в рамках масової вакцинації населення при використанні даних найбільшої організації охорони здоров'я Ізраїлю.

Зіставлення невакцинованих осіб з контрольної групи з усіма учасниками, які недавно пройшли вакцинацію (з 20 грудня 2020 по 1 лютого 2021 р.), проводилося в співвідношенні 1: 1. Зіставлення проводилось за демографічними і клінічними характеристиками. Кожна група включала 596 618 учасників. Результати дослідження включали підтверджені випадки інфікування коронавірусом, коронавірусну інфекцію з клінічними проявами, випадки госпіталізації з приводу коронавірусної інфекції, важкий перебіг захворювання і смерть.

Оцінку ефективності вакцини для кожної кінцевої точки проводили методом Каплана-Мейера (одиниця мінус відношення ризиків). Розрахункова ефективність вакцини для кінцевих точок на 14-20-й день після введення першої дози і через сім або більше днів після введення другої дози представлена ​​в таблиці:


Розрахункова ефективність вакцини для запобігання смерті від коронавірусної інфекції склала 72% протягом 14-20 днів після введення першої дози. Розрахункова ефективність в певних підгрупах, оцінка в яких проводилася за показниками підтверджених випадків інфікування і випадків коронавірусної інфекції з клінічними проявами, була порівнянна для всіх вікових груп. При цьому було відзначено деяке зниження розрахункової ефективності у осіб з кількома супутніми захворюваннями. Таким чином, мРНК-вакцина BNT162b2 є перспективним засобом профілактики коронавірусної інфекції.

Джерело:

The New England Journal of Medicine

Стаття:

BNT162b2 mRNA COVID-19 Vaccine in a Nationwide Mass Vaccination Setting

Автори:

Noa Dagan і співавт.

Коментарі (1)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: