EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
безпліддя безпліддя
безпліддя безпліддя

Що нового?

Прийом вітаміну Е може сприяти збільшенню товщини ендометрію у жінок репродуктивного віку.

Згідно з результатами систематичного огляду та метааналізу, прийом вітаміну Е внутрішньо може сприяти збільшенню товщини ендометрію у жінок репродуктивного віку, особливо з тонким ендометрієм. Мета дослідження, проведеного Jia-Hui Wu та співавт., полягала у визначенні того, як застосування вітаміну Е впливає на товщину ендометрію та результати вагітності у жінок з безпліддям в анамнезі.

Два дослідники провели ретельний відбір публікацій, виявлених у ході пошуку в таких базах даних, як PubMed, Embase та база даних бібліотеки Кокрейна. В огляд було включено 7 клінічних досліджень (за участю 652 учасників), які відповідали наступним критеріям пошуку: (1) оригінальні дослідження, (2) доступність повнотекстової публікації англійською мовою, (3) застосування вітаміну Е в групі лікування, (4) вимір змін товщини ендометрію до та після втручання та (5) наявність даних про результати вагітності. Статистичний аналіз проводили за допомогою програмного забезпечення Revman 5.3.

Результати дослідження свідчили, що середня товщина ендометрію була більшою у групі застосування вітаміну Е, порівняно з контрольною групою (стандартизована різниця середніх: 0,57). У ході аналізу в підгрупах не було виявлено статистично значущої відмінності в товщині ендометрію між жінками, які отримували вітамін Е в дозі 400 МЕ (267 мг) і 100 мг на добу.

Крім того, між пацієнтками, які отримували і не отримували вітамін Е, не відзначалося статистично значущої відмінності у значеннях коефіцієнта вагітності (відношення шансів: 1,08). Таким чином, застосування вітаміну Е є ефективним з точки зору збільшення товщини ендометрію у жінок репродуктивного віку. Однак достатніх доказів, що підтверджують ідею про те, що прийом вітаміну Е внутрішньо сприятливо позначається на наслідках вагітності, отримано не було.

Джерело:

Clinical and Experimental Obstetrics & Gynecology

Стаття:

The effect of oral vitamin E supplementation on infertile women: a systematic review and meta-analysis

Автори:

Jia-Hui Wu та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: