EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
алергічний риніт алергічний риніт
алергічний риніт алергічний риніт

Що нового?

Для контролю симптомів сезонного та цілорічного алергічного риніту, викликаного алергенами домашнього пилу, пилку трав та берези, можуть бути ефективними різні методи лікування, такі як терапія пероральними антигістамінними препаратами, інтраназальними антигістамінними препаратами, ІНГКС, ПКІТ та СЛІТ.

Згідно з результатами метааналізу рандомізованих клінічних досліджень (РКД), сублінгвальна імунотерапія (СЛІТ), підшкірна імунотерапія (ПКІТ), терапія інтраназальними глюкокортикостероїдами (ІНГКС), інтраназальними антигістамінними препаратами та пероральними антигістамінними препаратами забезпечують ефективне та безпечне полегшення симптомів цілорічного та сезонного алергічного риніту.

Мета дослідження полягала в оцінці ефективності та безпеки різних підходів до лікування алергічного риніту, викликаного впливом пилку берези, пилку трав та кліщів домашнього пилу. Щодо кожної категорії препаратів та алергенів було проведено метааналіз для оцінки ефективності та частоти розвитку небажаних явищ (НЯ). Після цього отримані результати були представлені у вигляді терапевтичного індексу (ТІ).

В аналіз було включено 27 РКД. Найбільш сприятливі результати оцінки загальної ефективності були отримані щодо кліщів домашнього пилу з ІНГКС, пилку трав та комбінації ІНГКС та інтраназальних антигістамінних препаратів в одному пристрої, а також тільки для інтраназальних антигістамінних препаратів. Щодо пилку берези СЛІТ характеризувалася клінічно значущою загальною ефективністю. При оцінці сукупного ТІ з точки зору ефективності та частоти НЯ найвищий ТІ був отриманий для пилку трав та комбінації інтраназальних антигістамінних препаратів та ІНГКС в одному пристрої.

Розглянуті методи лікування здатні знизити вираженість симптомів як сезонного, так і цілорічного риніту. Проте результати слід інтерпретувати з обережністю, оскільки наявність значної неоднорідності в деяких випадках може бути обумовлена можливими факторами, що втручаються в контрольних групах.

Джерело:

Expert Review of Respiratory Medicine

Стаття:

Pharmacotherapy and immunotherapy of allergic rhinitis induced by house dust mite, grass, and birch pollen allergens: a meta-analysis of randomized clinical trials

Автори:

Monika Marko та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: