EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
COVID-19 COVID-19
COVID-19 COVID-19

Що нового?

У порівнянні з жінками елімінація вірусу SARS-CoV-2 з організму у чоловіків відбувається повільніше. Встановлено тісний зв'язок між віком пацієнта та виділенням вірусу з клітини-господаря.

У амбулаторних дорослих пацієнтів з коронавірусною інфекцією легкого або середнього ступеня тяжкості вік був тісно пов'язаний із виділенням вірусу SARS-CoV-2 із клітини-господаря, при цьому у чоловіків елімінація вірусу з організму відбувалася повільніше, ніж у жінок. Визначення характеристик, пов'язаних із виділенням РНК вірусу SARS-CoV-2 з клітини-господаря, може допомогти у вивченні вірусної кінетики, патогенезу захворювання та ризиків передачі вірусу. Тому метою дослідження було вивчення прогностичних факторів виявлення РНК вірусу в мазках з носоглотки та співвідношення отриманих результатів з даними інших аналізів у пацієнтів з коронавірусною інфекцією.

У плацебо-контрольоване платформне дослідження ACTIV-2/A5401, в якому вивчали експериментальні методи лікування інфекції, спричиненої вірусом SARS-CoV-2, були набрані відповідні пацієнти. При включенні до дослідження (0-й день), а також на 3, 7, 14 та 28-й дні були проведені кількісні аналізи на вміст вірусної РНК у мазках з носоглотки та передній частині порожнини носа, змивах із порожнини рота/слині та плазмі крові. На момент включення пацієнтів у дослідження було визначено прогностичні фактори виявлення вірусної РНК у мазках з носоглотки із зіставленням даних із результатами інших зазначених аналізів на вміст вірусної РНК (копій/мл) (n = 537). У пацієнтів, які отримували плацебо (n = 265), прогностичні фактори змін динаміки були визначені з використанням моделі лінійної регресії з цензуруванням даних.

На момент включення пацієнтів у дослідження вміст вірусної РНК у мазках із передньої частини порожнини носа перебував у статистично значущій кореляції із вмістом вірусної РНК у мазках із носоглотки (r = 0,84). Більш високий вміст вірусної РНК за результатами обох аналізів перебував у кореляції з частішим виявленням вірусної РНК у плазмі крові та змивах із порожнини рота/слині. На момент включення до дослідження більш високий вміст вірусної РНК у мазках з носоглотки був пов'язаний з такими факторами: нижчий індекс маси тіла (ІМТ), неіспаномовна біла раса/етнічна приналежність, літній вік, відсутність імуноглобулінів класу G проти вірусу SARS-CoV у серологічному аналізі та більш коротка тривалість попередніх симптомів.

При аналізі у моделях після коригування сила зв'язку з ІМТ та расовою/етнічною приналежністю зменшилася. Однак зв'язок із віком зберігся (зі збільшенням віку на кожні 10 років середній вміст вірусної РНК у мазках з носоглотки підвищувався на 0,27 log10 копій/мл). При вивченні даних щодо пацієнтів, які отримували плацебо, у жінок було виявлено більш швидке зниження вмісту вірусної РНК у мазках з носоглотки, ніж у чоловіків, з моменту включення до дослідження до 3-го дня (середня зміна: –2,0 порівняно з – 1,3 log10 копій/мл).

Таким чином, виділення РНК вірусу SARS-CoV-2 із клітини-господаря за результатами різних аналізів було порівнянним. Виділення вірусної РНК із клітини-господаря перебувало у сильному зв'язку з віком, при цьому елімінація вірусу з організму у чоловіків відбувалася повільніше, ніж у жінок, що можна пояснити гендерними відмінностями результатів аналізу на COVID-19 у гострій фазі.

Джерело:

Open Forum Infectious Diseases

Стаття:

Predictors of SARS-CoV-2 RNA From Nasopharyngeal Swabs and Concordance With Other Compartments in Nonhospitalized Adults With Mild to Moderate COVID-19

Автори:

Carlee Moser і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: