EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Результати дослідження свідчать про утворення антитіл до PF4 після вакцинації ChAdOx1 nCoV-19 Результати дослідження свідчать про утворення антитіл до PF4 після вакцинації ChAdOx1 nCoV-19
Результати дослідження свідчать про утворення антитіл до PF4 після вакцинації ChAdOx1 nCoV-19 Результати дослідження свідчать про утворення антитіл до PF4 після вакцинації ChAdOx1 nCoV-19

Що нового?

Після вакцинації ChAdOx1 nCoV-19 може виникнути синдром, пов'язаний з дією патогенних імунних комплексів, що містять тромбоцитарний фактор 4 (PF4).

Згідно з результатами дослідження, опублікованими в The New England Journal of Medicine, після вакцинації ChAdOx1 nCoV-19 може розвинутися синдром, пов'язаний з дією патогенних імунних комплексів, що містять тромбоцитарний фактор 4, не пов'язаний з використанням терапії препаратами гепарину. В ході дослідження виявлено, що через 6-24 дні після введення першої дози вакцини ChAdOx1 nCoV-19 у 23 пацієнтів розвинулися тромбоцитопенія і тромбоз. Грунтуючись на результатах клінічних та лабораторних досліджень, дослідникам вдалося виявити новий механізм, що лежить в основі спостережуваного явища.

У 22 учасників без попередніх захворювань, пов'язаних з тромбоутворенням, спостерігалися гостра тромбоцитопенія і тромбоз, головним чином тромбоз вен головного мозку, а у одного учасника були зареєстровані геморагічний фенотип і ізольована тромбоцитопенія. При первинному обстеженні у всіх учасників відзначалися відповідний нормі або низький рівень фібриногену і підвищений рівень D-димера. Жодних ознак провокуючих чинників або тромбофілії виявлено не було.

Результат аналізу на наявність антитіл до PF4 виявився негативним у одного учасника, в той час як у 22 учасників результати були позитивними (1 з яких був сумнівним). Вакцинація проти коронавіруса важкого гострого респіраторного синдрому-2 (SARS-CoV-2) як і раніше має вирішальне значення для боротьби з пандемією COVID-19. Оперативне виявлення цього рідкісного синдрому має важливе значення з огляду на пов'язані з ним наслідки.

З урахуванням патофізіологічних особливостей, які спостерігаються у цих пацієнтів, не рекомендується проводити переливання тромбоцитів через ризик посилення симптомів, пов'язаних з тромбоутворенням. При першій появі симптомів слід розглянути можливість застосування імуноглобулінів і антикоагулянтів, що не містять гепарин, для внутрішньовенного введення.

Джерело:

The New England Journal of Medicine

Стаття:

Pathologic Antibodies to Platelet Factor 4 after ChAdOx1 nCoV-19 Vaccination

Автори:

Marie Scully і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: