EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
EMA запропонувала скласти перелік дуже рідкісних побічних ефектів, пов'язаних з утворенням незвичайних тромбів після вакцинації проти COVID-19 EMA запропонувала скласти перелік дуже рідкісних побічних ефектів, пов'язаних з утворенням незвичайних тромбів після вакцинації проти COVID-19
EMA запропонувала скласти перелік дуже рідкісних побічних ефектів, пов'язаних з утворенням незвичайних тромбів після вакцинації проти COVID-19 EMA запропонувала скласти перелік дуже рідкісних побічних ефектів, пов'язаних з утворенням незвичайних тромбів після вакцинації проти COVID-19

Що нового?

EMA повідомляє про утворення незвичайних тромбів на тлі зниження рівня тромбоцитів в крові після вакцинації проти COVID-19, щоб уникнути відстрочок лікування і перешкод в лікуванні.

20 квітня 2021 Комітет оцінки ризиків у сфері фармаконагляду (PRAC) EMA опублікував попередження про утворення незвичайних тромбів на тлі зниження рівня тромбоцитів в крові після введення вакцини проти COVID-19 відомої фармацевтичної компанії. З метою застереження PRAC наголосив на необхідності включити ці явища в інформацію про вакцину як нечасті побічні ефекти вакцини.

Цей рішення зроблено після розгляду наявних відомостей, включаючи 8 повідомлень про серйозні явища у вигляді незвичайних згустків крові, пов'язаних зі зниженням рівня тромбоцитів (у осіб у віці до 60 років), один з яких мав несприятливий результат через 3 тижні після вакцинації. Станом на 13 квітня 2021 року ця вакцина була введена більш ніж 7 мільйонів чоловік в США.

Комітет зазначив, що найчастіше тромби виникали в незвичайних місцях, наприклад венах головного мозку (тромбоз церебральних венозних синусів [ТЦВС]) і черевної порожнини (тромбоз спланхнічних вен), а також в артеріях, поряд з низьким рівнем тромбоцитів у крові і іноді кровотечами.

До отримання вакцини медичні працівники та окремі особи повинні бути інформовані про ризики розвитку дуже рідкісних явищ у вигляді утворення тромбів і зниження рівня тромбоцитів протягом 3 тижнів після вакцинації.

Інфікування COVID-19 пов'язано з ризиком госпіталізації та смерті. Виявлення випадків утворення тромбів на тлі зниження рівня тромбоцитів в крові є несподіваним, і загальна користь застосування цієї вакцини при профілактиці COVID-19 компенсує побічні ефекти.

Одним з можливих пояснень утворення тромбів і зниження рівня тромбоцитів в крові є розвиток імунної відповіді, що викликає розлад, подібний до гепарин-індукованої тромбоцитопенії.

Своєчасне виявлення ознак тромбоутворення і зниження рівня тромбоцитів і проведення відповідного лікування може сприяти одужанню і дозволити уникнути ускладнень.

EMA буде продовжувати контролювати безпеку і ефективність даної вакцини і надавати актуальну інформацію про всі вакцини.

Джерело:

EMA

Стаття:

COVID-19 Vaccine Janssen: EMA finds possible link to very rare cases of unusual blood clots with low blood platelets

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: