EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
біль у шиї. біль у шиї.
біль у шиї. біль у шиї.

Що нового?

Виділено 11 факторів ризику, які тісно пов'язані з болем у шиї у студентів коледжів.

Згідно з результатами недавнього систематичного огляду та метааналізу, опублікованими в журналі «BMC Public Health», було успішно виявлено 11 основних факторів ризику, що сприяють різкому збільшенню частоти випадків болю в шиї серед студентів коледжів. Ці фактори включають різні елементи способу життя: від неправильного використання подушок до академічного стресу та емоційного благополуччя. Мета дослідження полягала у точному визначенні психологічних, професійних та особистісних факторів, що сприяють виникненню болю в шиї у студентів.

Виявлення цих факторів було необхідним етапом у створенні передумов для розробки профілактичних заходів та стратегій раннього втручання. Дослідники провели ретельний пошук рандомізованих контрольованих досліджень, когортних досліджень, досліджень «випадок-контроль» та перехресних досліджень, присвячених болю в шиї у семи електронних базах даних. Якість відібраних досліджень оцінювали з використанням критеріїв шкали Ньюкасл - Оттава (NOS) або Американського агентства з досліджень та якості в охороні здоров'я (AHRQ).

Щоб оцінити вплив різних факторів ризику на біль у шиї, було розраховано узагальнені значення відношення шансів (ВШ) та відповідні 95 % довірчі інтервали (ДІ). До аналізу було включено 30 досліджень за участю 18 395 добровольців. У ході цієї великої роботи було виділено 33 потенційно пов'язані фактори ризику. За підсумками подальшого вивчення метааналіз було включено 11 основних факторів ризику, по кожному з яких були отримані статистично значущі результати.

Переважними серед цих факторів були неправильне використання подушок, недостатня кількість фізичних вправ, неправильна поза при сидінні, травми шиї та плечей в анамнезі, навчання на старших курсах, пізній відхід до сну, тривале щоденне використання електронних пристроїв тривалі періоди перебування голови у нахиленому положенні та емоційний стрес. Фактори ризику з помірним ступенем підтвердження включали належність до жіночої статі та високий рівень стресу (таблиця 1).

Отримані результати є вирішальним етапом на шляху розробки цільових втручань і стратегій профілактики, спрямованих на зниження гостроти зростаючої проблеми болю в шиї серед цієї групи населення.

Джерело:

BMC Public Health

Стаття:

Risk factors for neck pain in college students: a systematic review and meta-analysis

Автори:

Yifang Gao і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: