EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
гінекологія гінекологія
гінекологія гінекологія

Що нового?

Передменструальні мажучі кров'янисті виділення і порушення функції щитоподібної залози у жінок можуть свідчити про ендометріоз.

За результатами дослідження було встановлено, що поєднання таких факторів, як вміст тиреотропного гормону (ТТГ) і передменструальні кров'янисті виділення, що мажуть, може бути цінним неінвазивним прогностичним маркером ендометріозу, який можна використовувати для підвищення точності нехірургічної діагностики. Мета цього ретроспективного дослідження методом «випадок — контроль» полягала у визначенні того, чи можна використовувати поєднання таких факторів, як вміст ТТГ >2,5 мкМЕ/мл і передменструальні кров'янисті виділення, що мажуть, як загальний маркер ендометріозу.

Дослідники також вивчили, чи може наявність таких характерних симптомів ендометріозу, як дисменорея та (або) диспареунія, підвищити надійність діагностики. У дослідженні взяли участь 167 жінок (107 з ендометріозом, підтвердженим хірургічним шляхом, та 60 без ендометріозу (контрольна група)). Для оцінки точності діагностики враховували такі параметри, як специфічність, чутливість та діагностична точність.

Для встановлення наявності зв'язку між ендометріозом та відповідними маркерами була проведена оцінка відношення шансів (ВШ) з 95% довірчим інтервалом (ДІ). Спільна оцінка двох маркерів (підвищеного вмісту ТТГ і присутності передменструальних кров'янистих виділень, що мажуть) дозволило точно поставити діагноз ендометріозу у 52% жінок. При додатковому обліку таких симптомів, як диспареунія та дисменорея, виразного підвищення точності діагностики не спостерігалося. Діагноз «ендометріоз» був точно поставлений у 50% жінок з порушенням функції щитоподібної залози, дисменореєю і передменструальними кров'янистими виділеннями, що мажуть.

Присутність тільки передменструальних кров'янистих виділень, що мажуть, дозволило точно поставити діагноз «ендометріоз» у 61% жінок. При використанні неінвазивних маркерів для діагностики ендометріозу встановлена ​​їх чутливість у наступному порядку (за спаданням): підвищений вміст ТТГ, присутність передменструальних мажучих кров'янистих виділень, поєднання двох перших параметрів, додатковий облік наявності дисменореї та диспареунії та поєднання всіх зазначених параметрів.

Крім підвищеного вмісту ТТГ на можливий діагноз «ендометріоз» може вказати і такий маркер, як передменструальні кров'янисті виділення, що мажуть. Таким чином, для встановлення діагнозу слід ретельно вивчити історію хвороби пацієнтки.

Джерело:

BMC Womens Health

Стаття:

Can TSH level and premenstrual spotting constitute a non-invasive marker for the diagnosis of endometriosis?

Автори:

Lena Birke і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: