EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
фіброміалгія фіброміалгія
фіброміалгія фіброміалгія

Що нового?

Підшкірне введення тоцилізумабу може бути ефективним у пацієнтів з рефрактерною фіброміалгією.

Згідно з результатами нещодавно проведеного дослідження, опублікованими в журналі Biomedicines, підшкірне введення тоцилізумабу може бути ефективним у лікуванні фіброміалгії. Мета дослідження полягала в оцінці застосування тоцилізумабу як потенційного варіанту терапії рефрактерної фіброміалгії. В аналіз було включено серію випадків підшкірного введення тоцилізумабу у пацієнтів з фіброміалгією.

Симптоми фіброміалгії оцінювали за допомогою спеціальної шкали на основі критеріїв, розроблених у 2016 році Американською колегією ревматологів, а також переглянутої версії опитувальника для оцінки наслідків фіброміалгії (FIQR), який передбачав оцінку інтенсивності болю. Для порівняння виразності симптомів фіброміалгії використовували знаковий ранговий критерій Вілкоксона. Було також проведено транскриптомний аналіз з використанням нейтрофілів, отриманих у відповідних здорових добровольців у контрольній групі та пацієнтів з фіброміалгією.

У дослідження були включені дані про шістьох пацієнтів: двох з первинною фіброміалгією та чотирьох з вторинною фіброміалгією. Всім добровольцям протягом щонайменше 12 тижнів вводили тоцилізумаб підшкірно. Тривалість лікування обумовлена наявністю важких симптомів, що зберігалися на тлі стандартних методів лікування. У ході дослідження через 4 та 12 тижнів після початку лікування у пацієнтів спостерігалося зниження оцінки за FIQR та шкалою оцінки виразності фіброміалгії.

Через 4 тижні у чотирьох із шести пацієнтів (67 %) інтенсивність болю знизилася як мінімум на 30 %. Через 12 тижнів відповідний рівень зниження інтенсивності болю відзначався у трьох із шести пацієнтів (50 %). Крім того, результати порівняльного аналізу експресії генів у пацієнтів з первинною фіброміалгією та учасників контрольної групи свідчать про можливі відмінності в експресії генів після застосування тоцилізумабу.

Переваги, що спостерігаються, можуть вказувати на потенційну ефективність застосування тоцилізумабу в лікуванні пацієнтів з фіброміалгією. Тим не менш, для більш точної оцінки ефективності необхідно провести рандомізоване контрольоване дослідження.

Джерело:

Biomedicines

Стаття:

Subcutaneous Tocilizumab May Be Effective in Refractory Fibromyalgia Patients

Автори:

Kuo-Tung Tang та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: