EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
алергійчний хронічний риносинусит алергійчний хронічний риносинусит
алергійчний хронічний риносинусит алергійчний хронічний риносинусит

Що нового?

Повторному розвитку поліпозу носа сприяє безліч чинників, серед яких провідне місце займає куріння. Далі слідує наявність бронхіальної астми в анамнезі, присутність алергічних реакцій, викривлення перегородки, хірургічні втручання на придаткових пазухах носа в анамнезі та гіпертрофія носової раковини.

У нещодавно проведеному дослідженні оцінювали чинники ризику рецидиву поліпозу носа у пацієнтів з хронічним риносинуситом — дуже поширеним запальним захворюванням. Хронічний синусит часто супроводжується такими виснажливими симптомами, як закладеність носа, нежить, постназальний затік та дискомфорт в області обличчя.

Для отримання даних про частоту розвитку рецидивів поліпозу носа після ендоскопічних втручань на придаткових пазухах носа були проаналізовані медичні карти 60 пацієнтів у віці 20–50 років, у яких попередня терапія була неефективною, і була потрібна функціональна. У рамках комплексного аналізу були ретельно проаналізовані дані анамнезу, результати клінічного обстеження з проведенням ендоскопії, суб'єктивні скарги на симптоми та дані комп'ютерної томографії.

Рецидив поліпозу носа на тлі хронічного риносинуситу з необхідністю ревізійного хірургічного втручання був зареєстрований у 15% учасників когорти (6 пацієнтів). У дослідженні було виявлено сукупність чинників ризику, пов'язаних з повторним розвитком поліпозу носа. Провідне місце серед них займало куріння. Далі слідували наявність бронхіальної астми в анамнезі, присутність алергічних реакцій, викривлення перегородки, хірургічні втручання на придаткових пазухах носа в анамнезі та гіпертрофія носової раковини.

Дані про ефективне зниження ризику рецидиву поліпозу носа при зовнішньому застосуванні стероїдів та лікуванні алергічних захворювань вказують на нові перспективи лікування. Наголошується на значущості запобіжного усунення зазначених чинників ризику перед проведенням хірургічних втручань для зниження ризику рецидиву поліпозу носа, а також для запобігання розвитку потенційних небажаних явищ, пов'язаних з анестезією під час операції. Крім того, зазначені заходи сприяють зниженню витрат, пов'язаних із хірургічним втручанням. У дослідженні підкреслюється значущість післяопераційного спостереження за пацієнтом для профілактики рецидивів поліпозу носа та зниження вираженості симптомів. Ретельне спостереження та належний догляд можуть суттєво покращити якість життя пацієнтів та запобігти повторному утворенню поліпів носової порожнини.

Джерело:

Indian Journal of Otolaryngology and Head & Neck Surgery

Стаття:

Risk Factors for Recurrence of Nasal Polyps after Endoscopic Sinus Surgery in Patients with Allergic Chronic Rhino Sinusitis

Автори:

Wael Shehata Mohamed та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: