EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
захворювання серця захворювання серця
захворювання серця захворювання серця

Що нового?

У осіб, яким призначено операцію із заміщення клапана серця, введення ремімазоламу тозилату в низьких дозах під час ввідного наркозу забезпечує підтримання стабільних показників гемодинаміки порівняно із введенням етомідату.

Згідно з результатами проспективного рандомізованого подвійного сліпого одноцентрового дослідження, опублікованими в журналі Drug Design, Development and Therapy, введення ремімазоламу тозилату в низьких дозах (0,2 мг/кг) пацієнтам із захворюваннями серця під час ввідного наркозу не тільки забезпечує підтримку стабільних показників гемодинаміки. і супроводжується менш частим розвитком побічних ефектів порівняно із застосуванням етомідату. Метою дослідження було вивчення впливу ремімазоламу тозилату та етомідату на гемодинаміку. Препарати вводили у різних дозах під час вступного наркозу при кардіохірургічних втручаннях.

В рамках дослідження 117 пацієнтів, яким було показано хірургічне втручання із заміщення клапана серця, пройшли рандомізацію в три групи: 1) групу введення ремімазоламу тозилату в низькій дозі (група LR, 0,2 мг/кг); 2) групу введення ремімазоламу тозилату у високій дозі (група HR, 0,3 мг/кг) та 3) групу введення етомідату (група E, 1,5 мг/кг). Основними кінцевими точками були коливання показників гемодинаміки під час вступного наркозу (коливання частоти серцевих скорочень (∆ЧСС) і коливання середнього артеріального тиску (∆серАТ). Додатковими кінцевими точками були частота розвитку небажаних явищ при введенні препарату (таких як міоклонус), частота розвитку небажаних явищ з боку серцево-судинної системи, показники життєво важливих функцій у різні періоди часу та сумарні дози вазоактивних препаратів, що застосовуються.

Порівняно з групою HR, у групах LR та E спостерігалося статистично значуще менш виражене коливання гемодинаміки (∆серАТ), нижча частота розвитку артеріальної гіпотонії та застосування норадреналіну у нижчих сукупних дозах.

Крім того, порівняно з групою Е, у пацієнтів з груп LR та HR частота появи дискомфорту в місці ін'єкції та міоклонусу була нижчою. Між двома групами лікування не було статистично значущих відмінностей за такими показниками: ЧСС, частота розвитку виразної брадикардії, тахікардії, артеріальної гіпертензії, основні показники життєдіяльності у різні періоди часу, вміст молочної кислоти та глюкози у крові. Враховуючи не меншу ефективність та профіль безпеки ремімазоламу тозилату, його застосування як альтернативного седативного засобу є доцільним.

Джерело:

Drug Design, Development and Therapy

Стаття:

Comparison of Remimazolam Tosilate and Etomidate on Hemodynamics in Cardiac Surgery: A Randomised Controlled Trial

Автори:

Bailong Hu і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: